Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Teljesen védtelen izraeli harckocsit robbantott fel a Hamász – videó

Infostart
2023. november 3. 19:15
Egy felvételen jól látható, hogy semmilyen gyalogsági kíséretet nem kapott három, kötelékben mozgó Merkava, és mivel nem történt ellenállás az izraeliek részéről, könnyedén meg lehetett közelíteni azokat.

Nemrég megjelent az X-en egy, a Hamász fegyveresei által készített videó, melyen az látható, hogy az iszlamista mozgalom egyik katonája odarohan egy bombával az izraeli hadsereg egyik Merkava harckocsijához, majd miután lehelyezte azt, elfut a járműtől – írja a Portfolio.

A robbanás után néhány másodperccel pedig azt lehet látni a felvételen, hogy egy másik palesztin fegyveres

egy RPG–7-es rakétagránát-vetőből kilőtt tandemtöltetes gránáttal telibe találja a harckocsit.

A három, kötelékben mozgó Merkava közelében egyetlen izraeli gyalogos katona sem volt, így a Hamász fegyverese semmilyen ellenállásba nem ütközött, amikor megközelítette a harckocsit. A lap kiemeli, hogy a házilag előállított robbanószert a páncélos Trophy aktív védelmi rendszere alá tették, amit pillanatok alatt megsemmisített a nagy robbanás. Az akció végén kilőtt rakétagránát (PG–7VR) óriási pusztításra képes, akár a páncélzatot is áttörheti.

A Portfolio azt írja, az elmúlt bő másfél évben az Ukrajnában zajló háborúban is többször volt rá példa, hogy az oroszok gyalogos kíséret és megfelelő védelem nélkül küldték be harckocsijaikat a veszélyes területekre, ami több esetben is végzetes hibának bizonyult, hiszen könnyű célpontot jelentettek az ukrán fegyveres erők szempontjából.