Nyitókép: Alex Walker/Getty Images

Véres csatatérré vált egy berlini városnegyed: "Neuköllnt változtassuk Gázává"

Infostart
2023. október 19. 11:48
Berlin Neukölln negyedében csütörtökre virradó éjszaka minden korábbinál hevesebb palesztinbarát és Izrael-ellenes tüntetést tartottak a Hamász hívei. A kivezényelt rendőrök könnygázt és vízágyukat vetettek be, többen közülük a tüntetők támadásai nyomán megsebesültek.

Az iszlamista palesztin terrorszervezet, a Hamász és Izrael háborúja a német fővárost is egyre erősebben sújtja: Neuköllnben és a másik, többnyire bevándorlók által lakott berlini városnegyedben, Kreuzbergben, valamint a főváros legfőbb nevezetességének számító Brandenburgi kapunál az Izrael ellen október 7-én indított terrortámadás óta szinte mindennapossá váltak a Hamászt támogató tüntetések. Az elmúlt napok azonban azt is bizonyították, hogy a hatósági tiltás és a rendőri fellépés ellenére a tüntetők egyre durvábbá váltak.

Általuk emelt barikádokat gyújtottak fel, a rendőröket kövekkel és üvegpalackokkal dobálták meg, autókat gyújtottak és borítottak fel, és különböző pirotechnikai eszközöket is bevetettek.

Immár a második egymást követő éjszaka volt súlyos rendbontás a Neukölln negyedében. "Neuköllnt változtassuk Gázává" – állt a tüntetők transzparensein, és helyszíni beszámolók szerint ezt tükrözte erőszakosságuk is, valamint a többórás összecsapás mérlege is. Több rendőr megsebesült, ugyanakkor mintegy száz tüntetőt őrizetbe vettek.

A tüntetést – akárcsak az elmúlt napokban – előzetesen nem jelentették be.

A rendőrszakszervezet (GdP) nyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy az egyre gyakoribb antiszemita, illetve a Hamászt támogató, palesztinbarát tüntetőkkel szemben minden korábbinál határozottabb fellépés szükséges. "Az erőszakot alkalmazókkal szemben minél gyors bírósági eljárásra, illetve ítéletekre van szükség" – mondta Jochen Kopelke, a szakszervezet elnöke utalt arra is, hogy a tüntetők immár a berlini zsidó közösség létesítményeit sem kímélik. A rendőrség minden erejével védi a szóban forgó létesítményeket és embereket.

Az elmúlt napok azonban azt bizonyították, hogy ehhez a rendőri állomány, illetve a rendelkezésre álló eszköztár növelésére van szükség

– jelentette ki. Fellépésükhöz azonban elengedhetetlen a a politika, illetve a lakosság támogatása – hangsúlyozta a rendőri szakszervezet vezetője.

A megmozdulást a magát bebörtönzött palesztinok szolidaritási hálózataként jellemző Samidoun egyesület szervezte. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) által szélsőbaloldaliként nyilvántartott egyesületet a közeljövőben betiltják, ezt Olaf Scholz kancellár jelentette be a napokban a szövetségi parlamentben, visszataszítónak nevezve a szervezet Izrael-ellenes, antiszemita és az Izraelre rátámadó Hamászt dicsőítő berlini megmozdulásait.

A palesztin szélsőséges iszlamista szervezet nagyszabású támadásának kezdete, október 7. óta Németország számos nagyvárosában szinte napi rendszerességgel tartanak palesztinpárti tüntetéseket, amelyeken gyakorta történnek Izrael-ellenes és antiszemita megnyilvánulások, és több demonstráció torkollt már összecsapásba a rendőrséggel.

Más atrocitások is érik a németországi zsidó közösséget, így például Berlinben legkevesebb hét lakóépületre Dávid-csillagot mázoltak, és kedd éjjel ismeretlenek két Molotov-koktélt hajítottak egy épület felé, amelyben zsidó intézmények működnek. A közösségi ház előtt, a járdán keletkezett tüzet az épület őrzésével foglalkozó biztonsági szolgálat egy munkatársa eloltotta, anyagi kár nem keletkezett. Az országos politika számos vezető személyisége elítélte az eseteket és az antiszemitizmus erősödésére figyelmeztetett.