Nyitókép: Karen Ducey/Getty Images

Megszületett az ítélet a Capitolium elleni ostrom két főbb szereplője ellen

Infostart
2023. szeptember 1. 08:23
Mindketten fellebbezni terveznek.

A BBC beszámolója szerint 17 éves börtönbüntetést kapott az Egyesült Államokban Joe Briggs, akit a 2021 januári, a Capitolium elleni ostrom egyik vezető arcának, felbujtójának tartanak – írja a Hvg.hu. Briggs Amerika egyik legnagyobb és egyben legveszélyesebbnek tartott szélsőjobboldali paramilitáris szervezet, a Proud Boys fontos tagja, egyben a hadsereg veteránja.

Sajtóbeszámolók szerint Briggs a bíróságon megtört: azt mondta, megbánta, amit tett, és enyhe ítéletet kért a bírótól. A bíró azonban a kiszabott 17 évvel még így is messze alálőtt annak a büntetésnek, amit az ügyészség kért Briggsre: 33 évre dugták volna rács mögé a szélsőjobboldali volt katonát.

A Proud Boys (magyarul: Büszke Fiúk) egy másik vezető tagját, Zachary Rehlt csütörtökön 15 évre ítélték, ugyancsak lázító összeesküvés vádjával, szintén a Capitolium elleni ostrom miatt. Ahogy Briggs, úgy Rehl is rendelkezik katonamúlttal: tengerészgyalogos volt, a róla az ostrom idején készült videók alapján az ügyészség bizonyítani tudta, hogy ő volt az, aki könnygázzal, vagy paprikasprayvel fújta telibe a rendőröket.

Mind Briggs, mind Rehl fellebbezni tervez az ítélet ellen.