Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat

Geraszimov és Szurovikin után újabb orosz tábornoknak veszett nyoma

Infostart
2023. július 5. 13:04
Junusz-bek Jevkurov vezérezredest, a védelmi miniszter helyettesét akkor látták utoljára, amikor a Wagner-lázadás idején Jevgenyij Prigozsinnal tárgyalt Rosztovban.

Szergej Szurovikin hadseregtábornok, az Ukrajnában harcoló orosz csapatok parancsnok-helyettese nem mutatkozott nyilvánosan a 2023. június 23-ról 24-re virradó éjszaka, tehát a Jevgenyij Prigozsin vezette lázadás kezdete óta – írja a brit védelmi minisztérium közleménye alapján a hvg.hu.

Szurovikinről időközben terjedni kezdett, hogy letartóztatták, mert közeli kapcsolatokat ápolt a Wagnerrel, sőt olyan beszámolók is érkeztek, miszerint a seregben népszerű tábornok a Wagner „VIP-tagja” volt. A letartóztatás tényét a Kreml nem erősítette meg.

Nem csak Szurovikin hiányzik azonban, a puccskísérlet óta senki sem látta Valerij Geraszimov hadseregtábornokot, az orosz vezérkar főnökét és Szergej Sojgu védelmi miniszter helyettesét, Junusz-bek Jevkurov vezérezredest sem. Jevkurov utolsó nyilvános szereplése Rosztov-na-Danuban volt, amikor Vlagyimir Alekszejev altábornaggyal, az orosz katonai elhárítás, a GRU helyettesével az oldalán egyeztetett az oda június 24-én reggel bevonult Prigozsinnal.

Szurovikin az orosz seregben nagy tiszteletnek örvend, így bármiféle kikezdése a hírnevének, akár egy letartóztatás, megosztó intézkedés lehet. A Prigozsin-puccs miatt egyre több magasrangú tisztre vetül rá a gyanú árnyéka, ami csak fokozza az orosz nemzetbiztonsági közösségen belüli bizalmatlanságot.