Nyitókép: Roman Chop

Így állhat Ukrajna a nyugati haditechnikával – grafikon

Infostart
2023. július 1. 19:46
Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője osztott meg a közösségi oldalán általa összeállított grafikonokat, amik jól szemléltetik, mekkora is lehet Ukrajna háborús vesztesége.

Míg az átadott fegyverek összegyűjtése Bendarzsevszkij Anton saját munkáját képezi, addig a veszteségeket az Oryx szakportálon jegyzett adatok alapján tüntette fel (értelemszerűen a grafikonon egy-két nappal ezelőtti adatok szerepelnek), ahol minden esetben képpel, videóval dokumentált veszteségekről számolnak be – olvasható a bejegyzést kiszúró Portfolión.

„Nyilván nem mindenről készül kép és felvétel, tehát a lista minimumnak tekinthető – jegyzi meg az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, hozzátéve –, ugyanúgy az átadott haditechnika is a nyilvános adatokból elérhető minimum szám, ami igazolhatóan már megérkezett Ukrajnába. Nem minden történik nyilvánosan, és nem minden haditechnikai eszköznél ismerjük a pontos számokat, pl. Finnország, Bulgária, Románia és részben Olaszország nem közöl ilyen adatokat.

A szakértő táblázataiból kiderül, hogy bár a veszteségek egyes fegyverek vagy épp járműtípusok tekintetében már elérhetik a 10 százalékot is, még mindig rengeteg nyugati haditechnika állhat az ukrán hadsereg rendelkezésére. Ráadásul számos haditechnika még egyáltalán nem is került bevetésre, mint például a német Marderek vagy a brit Challenger tankok – jegyzi meg