Nyitókép: Forrás: Wikipédia Commons

Egy rakétarendszer miatt rúghatták ki az ukrán állami hadiipari konszern vezetőjét

Infostart
2023. június 28. 17:02
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leváltotta az Ukroboronprom előző vezérigazgatóját, Jurij Huszjevet, aki nagyjából két és fél évet töltött a vállalat élén.

Az intézkedést szerdán jelentette be szerdán Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős miniszter, aki egyúttal közölte, hogy a 31 éves Herman Szmetanyin lett az Ukroboronprom ukrán állami hadiipari konszern új vezetője.

"Az új vezérigazgatónak három fő feladata van: a fegyver- és lőszergyártási kapacitás növelése, a hatékony korrupcióellenes infrastruktúra kiépítése és az Ukroboronprom valódi reformja" - fogalmazott a miniszter. Hangsúlyozta: az Ukroboronpromot a háború sújtotta ukrán gazdaság megújítása "mozdonyának" szánják.

Szmetanyin kilenc éve dolgozik a hadiiparban. Korábban a harkivi harckocsigyártó üzemet vezette.

Sajtóértesülések szerint az eddigi vezetőt azért menesztették, mert nem készült el időben Ukrajna nagy hatótávolságú, Szapszan/Hrim-2 rakétarendszere - írta a karpathir.com. Guszev, aki 2,5 évig irányította a konszernt, 2023 májusára ígérte a rakétarendszer tömeggyártását Zelenszkijnek.

Az Ukroboronprom fogja össze Ukrajna összes állami tulajdonú hadiipari vállalatát. Huszjev korábban azt a feladatot kapta Zelenszkijtől az Ukrajinszka Pravda internetes portál beszámolója szerint, hogy növelje a Szapszan (Vándorsólyom) rövid hatótávolságú rakétarendszer gyártását. Az exportra Hrim-2 néven forgalmazott rakétarendszer hatótávolsága eléri az 500 kilométert.

Frissítés: Később Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy Ukrajna, amelyet Oroszország 16 hónapja tart támadás alatt, a jövőben maga akarja gyártani valamennyi fegyverét és katonai felszerelését. "Katonáinknak így mindig lesz fegyverük" - mondta az államfő szerdán a parlamentben az ukrán alkotmány napja alkalmából felszólalva.

Ukrajnának elegendő fegyvergyára van ahhoz, hogy megfelelően hatékony fegyverrendszereket állítson elő a hadsereg, a flotta, a légierők és kibererők szükségleteinek ellátására. Haditengerészeti célú, pilóta nélküli repülőgépek gyártását Kijev már meg is kezdte - jelentette be, hozzátéve: "már sikerrel használjuk őket". Az ukrán dróngyártás "a legjelentősebb lesz Európában".