Nyitókép: MTI/AP

Ausztria ragaszkodik a schengeni vétóhoz, de tárgyalni akar Bulgáriával és Romániával

Infostart
2022. december 27. 20:20
Nagy felzúdulást keltett az Európai Unióban, hogy Ausztria vétót emelt két másik tagállam, Bulgária és Románia schengeni csatlakozása ellen.

Az osztrák kormány, mindenekelőtt a nagyobbik koalíciós párt, a konzervatív néppárt (ÖVP) döntése Bécsben is belpolitikai vihart kavart. Nemcsak az ellenzék, hanem a kisebbik koalíciós partner is bírálta Karl Nehammer kancellár pártjának elutasító döntését..

A néppárti belügyminiszter Brüsszelben arra hivatkozva utasította el a bolgár és a román csatlakozást, hogy az idén mintegy 100 ezer migráns érkezett Ausztriába, túlnyomó többségük a balkáni útvonalon éppen e két ország felől.

Közülük mintegy 75 ezer mindenfajta regisztráció nélkül.

A schengeni rendszer nem működik - vonta le a vétóhoz vezető következtetést a miniszter.

Most viszont kompromisszumkészséget jelzett az európai ügyekkel foglalkozó miniszter, Karolin Edstadler.

Az ORF osztrák kőszolgalati televízió által ismertetett nyilatkozatában, a kancellár jobbkezének számító politikus jelezte, hogy Ausztria tárgyalni kíván mind Bulgáriával, mind Romániával, sőt Svédországgal is, mivel Stockholm januártól fél évig az EU soros elnöke.

A miniszter azt is közölte, hogy

Bécs kész hozzájárulni a két ország schengeni csatlakozásához, amennyiben sikerül előrelépni az unió migrációs politikájában.

"Az emberek szabad áramlását biztosító schengeni rendszer bővítése olyasvalami, amiről természetesen egyeztetni kívánunk uniós partnereinkkel, Bulgáriával és Romániával" - fogalmazott a konzervatív politikus. Edstadler szerint a csatlakozást akkor lehet ismét napirendre tűzni, ha megtörténnek a szükséges lépések az EU migrációs-, illetve menekültpolitikájában.

Utalt arra is, hogy a következő soros elnök Svédország olyan állam, amely súlyosan érintett és egyben tapasztalt is a migrációt illetően.

"Ezért arra számítok, hogy a téma a legfontosabbak között napirenden marad"

- tette hozzá.

Az európai ügyek osztrák felelőse szerint lépésről lépésre kell haladni, és egy konkrét tervet kell kidolgozni.

Ha mindez megtörténik, ismét napirendre lehet tűzni a schengeni bővítést, Bulgária és Románia csatlakozását - jelentette ki. Edstadler szerint biztosítani kell azt a lehetőséget, hogy a menedékkérelmet biztonságos harmadik országban lehessen benyújtani.

Ezen kívül megfelelő tervre van szükség a menekültügyi eljárás gyors lebonyolítására az EU külső határain.

Természetesen azoknak a tagországoknak a pénzügyi támogatásával, amelyek földrajzilag a külső határok mentén fekszenek - jelentette ki a miniszter.

Karl Nehammer kancellár és Karolin Edstadler a közelmúltban egyaránt azt hangoztatta, hogy az uniós külső határok mentén a migráció megfékezése érdekében kerítésekre és falra van szükség.

Azonban minderről a miniszter ezúttal nem tett említést.