Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Megerősítette a Fehér Ház: Volodimir Zelenszkij Washingtonba utazik

Infostart / MTI
2022. december 21. 08:11
Az ukrán elnök már úton van az Egyesült Államokba, Joe Biden fogadja.

Washingtonba látogat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán, ez lesz az első külföldi útja az ukrajnai háború kezdete óta – írta közleményében a Fehér Ház.

Zelenszkijt Joe Biden amerikai elnök fogadja a Fehér Házban, majd az ukrán elnök beszédet mond az amerikai kongresszus előtt – tájékoztatott Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivő.

A nap folyamán egy közös sajtótájékoztató is várható.

A tisztségviselő hozzátette: az amerikai elnök újabb komoly segélyt jelent be Ukrajnának.

Zelenszkij látogatása megerősíti, hogy az Egyesült Államok elkötelezetten támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges – szögezte le Karine Jean-Pierre.

Az ukrán elnök szerda reggel a Twitteren azt írta: már úton van Washington felé, hogy "megerősítse Ukrajna védelmi és ellenálló képességét".

Hozzátette: a Kijev és Washington közötti együttműködésről fog tárgyalni az amerikai elnökkel, beszédet mond a kongresszusban, illetve több kétoldalú találkozón vesz részt.

Zelenszkij látogatása az amerikai és az ukrajnai vezető december 11-i telefonbeszélgetése során vetődött fel, és a Fehér Ház három nappal később már el is küldte a hivatalos meghívót. Az ukrán elnök pénteken fogadta el a meghívást, és a látogatást vasárnap erősítették meg - mondta el egy amerikai kormányzati forrás.

Az út megszervezése biztonsági okokból teljes titokban zajlott.

Zelenszkij az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta nem hagyta el hazáját, és csak videoüzeneteken keresztül jelentkezett be különféle fórumokon.

A jelenlegi az ukrán elnök második látogatása a Fehér Házban Biden beiktatása óta. Az amerikai elnök legutóbb 2021 nyarán fogadta az ukrán vezetőt.