Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Drasztikus horvát olajügyi lépés miatt fordul a magyar kormány az EU-hoz

Infostart
2022. december 16. 04:20
Budapest értékelése szerint Zágráb visszaél monopol helyzetével.

Horvátország a két és félszeresére emeli 2023-tól az Adria-kőolajvezeték tranzitdíját, ám a magyar kormány szerint mindez visszaélés a horvátok monopol helyzetével – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában az atv.hu cikke szerint.

A magyar kormány az Európai Bizottság közbelépését sürgeti a horvát lépés miatt.

A politikus rámutatott, hogy abszolút másokra vagyunk ráutalva az energiaszállítások tekintetében, hiszen nem termelünk ki jelentős mennyiségű földgázt, kőolajat. Alapvetően 80-90 százalékban importra szorulunk, ezért számunkra a külvilággal való együttműködés az energiaszállítás szempontjából kritikus fontosságú.

Márpedig ha a Barátság kőolajvezetéket az Ukrajnában zajló háborúban esetleg kiiktatják, akkor egyetlen importútvonalunk marad, ez az Adria-kőolajvezeték, ami Horvátországból érkezik Magyarországra.

Már ismert és sokat tárgyalt probléma az, hogy az Adria kőolajvezeték kapacitása kisebb, mint a magyar, a szlovák, illetve a cseh fogyasztás együttvéve. Emellé jönne a jelentős horvát áremelés 2023-tól. Szijjártó Péter jelezte: ez egy európai probléma, amit fel fog vetni a megfelelő uniós fórumokon. Például hétfőn, amikor ismételten összeülnek Brüsszelben az energetikai kérdésekért felelős miniszterek, hogy a gázársapka bevezetésének részleteiről tárgyaljanak.

Szerinte az EB-nek rá kell szorítania a horvátokat a kapacitásbővítésre, és európai szinten kell elutasítani, hogy a háborús helyzettel visszaélve ilyen áremelést eszközöljenek a horvátok.