Nyitókép: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images

Új németországi LNG-terminál: közbelépnek a környezetvédők

Infostart
2022. október 27. 15:17
A cseppfolyósítottföldgáz-terminálokkal Németország minél előbb csökkenteni szeretné az orosz gáztól való függőségét. A környezetvédők, a horgászok és a helyi lakosok azonban tartanak attól, hogy a terminálok környezeti károkat okoznak. Mindenekelőtt a szennyvíz elvezetése okoz aggodalmakat.

Ez a helyzet az alsó-szászországi Wilhelmshavenben most épülő LNG-terminál esetében, amely legkorábban decemberben kezdené meg – egyelőre korlátozott – működését. A Die Welt beszámolója szerint az aggodalmak eloszlatása érdekében a napokban információs rendezvényt tartottak, amelyen részt vett az északnyugati tartomány környezetvédelmi minisztere.

A fórumon megközelítően háromszázan vettek részt, a politikusok, a helyi lakosok mellett környezetvédők és megélhetésüket féltő kagyló- és rákhalászok. Mindenekelőtt azt kifogásolták, hogy az LNG-projektekkel kapcsolatban túl kevés az információ, amit a tartományi környezetvédelmi minisztere, Olaf Lies el is ismert.

Elsősorban a naponta 200 ezer euróért bérelt Höegh Esperanza LNG-terminálhajó biociddel kezelt szennyvizének elvezetése váltott ki bírálatokat. Abból a célból ugyanis, hogy a tankerekkel szállított cseppfolyósított földgázt ismét gázzá változtassák, az úszó LNG-terminálok fedélzetén az északi-tengeri vízzel kell felmelegíteni.

Az Uniper üzemeltető cég szerint ugyanakkor klórra van szükség annak megakadályozására, hogy a rendszert kagylók, illetve apró rákfajták lepjék el. Az Uniper tervei szerint

évente maximum 178 millió köbméter, biociddel kezelt szennyvizet vezetnek a Jade folyóba.

A környezetvédők attól tartanak, hogy ez károkat okoz az Északi-tenger, valamint annak melléktengere, a Watt-tenger vizében.

A helyi környezet- és természetvédelmi szövetség szerint ezért arra van szükség, hogy az elvezetett vizet folyamatosan ellenőrizzék. Ezt azonban az Uniper csak havonta tervezi.

A tartományi környezetvédelmi miniszter ígéretet tett arra, hogy rendszeres hatósági mérések is lesznek.

Éles kritikát fogalmaztak meg a rák- és kagylóhalászok.

Helyi képviselőjük utalt arra, hogy több mint száz éve folyik a rák-, valamint a kagylóhalászat a Jade folyóban. "Ki akar kagylót vagy rákot enni a bioziddel kezelt szennyvíz továbbítása után" – fogalmazott. "Számumkra akkor a Jade folyó halott, és elhagyhatjuk a tartományt" – tette hozzá.