Nyitókép: simonbradfield/Getty Images

"Hátra arc!" - Liz Truss jegeli a piacokat felforgató javaslatát

Infostart
2022. október 3. 09:32
A brit kormány elhalasztja a 45 százalékos jövedelemadó-kulcs csökkentéséről szóló jóváhagyó szavazást. A jövedelemadó-csökkentés egyike volt annak a döntéssorozatnak, amely az elmúlt héten felbolydulást okozott a piacokon, a font pedig rekordalacsony szintre süllyedt a dollárral szemben.

Liz Truss elhalasztja a szavazást a magasabb jövedelműek 45 százalékos adókulcsának csökkentéséről – nyilatkozta a kabinet egyik minisztere a Sky Newsnak, amit a Portfolio szemlézett.

A toryk gyors népszerűségvesztése miatt még a konzervatív képviselők egy része is elkezdett kihátrálni az adócsökkentő elképzelések mögül. A magasabb jövedelműek adócsökkentése az energiaválságban és az inflációs környezetben eleve nem tűnt helyes gondolatnak, ráadásul az egyetlen költségvetési fedezete az a remény volt, hogy majd megindítja a gazdasági növekedést, annak jótékony hatásai pedig majd „lecsorognak” az alacsonyabb jövedelműekhez is.

Bár a meghátrálás logikus lépésnek tűnik, még vasárnap sem volt semmi nyoma. Truss a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: kitart a pénzügyminiszter, Kwasi Kwarteng által szeptember 23-án előterjesztett adócsomag mellett, elismerte ugyanakkor, hogy „jobban is elő lehetett volna készíteni a talajt” az intézkedésekhez. Truss közölte, hogy tanult az elmúlt napok eseményeiből, és a kormány a jövőben jobban előkészíti a hasonló horderejű szakpolitikai döntéseket.

A mostani halasztással a törvényjavaslat szavazására valószínűleg tavasszal, a költségvetést megelőzően kerülhet sor – de egy ilyen távolra történő halasztás felveti, hogy ha nem történik addig semmi, ami növelné a döntés politikai és társadalmi támogatottságát, akkor végleges törlésről lehet szó.