Nyitókép: MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt

A finn miniszterelnök rengeteg támogatót kap bulibotránya közepette - videók

Infostart
2022. augusztus 22. 09:07
A Sanna Marinról kiszivárgott felvételeken a finn miniszterelnök egy klub VIP-termében bulizott: skandináv nők százai tesznek közzé magukról készített bulivideókat azért, hogy támogatásukat fejezzék ki felé.

A finn és dán nők a világ talán legfiatalabb, mindössze harminchat esztendős miniszterelnöke melletti kiállásképp olyan táncos videókat töltenek fel az internetre, melyeken Marinhoz hasonlóan barátaikkal buliznak. A Marinról készült videók kiszivárgása kritikák össztüzébe állította a politikust.

A támogató felvételeket a #SolidaritywithSanna hashtaggel töltik fel az északi nők az internetre azt követően, hogy Marin egyes kritikusai úgy fogalmaztak, a politikusról nyilvánosságra hozott képsorok alapján megkérdőjeleződik a miniszterelnök személyes és politikai megítélése is - írja a Sky News.

Kritikusai szerint felelőtlen dolog olyankor bulizni, amikor Finnország Oroszországgal való kapcsolata egyre feszültebbé kezd válni

amiatt, hogy Marin erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy országa csatlakozzon a NATO-hoz. Azzal is vádolták, hogy drogot használt: ezt a vádat tagadta, később pedig bejelentette, hogy drogtesztet végeztetett, melynek eredményét nyilvánosságra fogja hozni.

A 2019-ben, mindössze 34 évesen beiktatott miniszterelnök védelmében azt mondta, nem tett mást, mint táncolt, énekelt, megölelte barátait és alkoholt ivott.

"Remélem, 2022-ben elfogadható az, hogy még a döntéshozók is énekelnek, táncolnak és buliznak" - mondta, hozzátéve: sajnálja, hogy a videókat a nyilvánosság is megismerte. Azt is elmondta, hogy azok nem a nyilvánosság előtt készültek.

Az első kiszivárgott felvétel egy Instagram-történetből származhat, az látható rajtuk, hogy Sanna Marin alkoholt fogyaszt, és barátaival finn pop és rapdalokra bulizik.

A második videón Olavi Uusivirta finn popzenésszel táncol.

A finn miniszterelnök, aki 2020-ban ment férjhez Markus Raikkönenhez, azt is cáfolta, hogy Uusivirta megcsókolta volna nyakát tánc közben.

A felvételeken nem látszik, hogy bárki kábítószert fogyasztott volna, de egyesek azt vélik hallani, hogy a háttérben valaki a kokainra utaló finn szlengszót kiabál.

Petteri Järvinen kiberszakértő szerint Oroszország meghekkelhette Marin baráti köre egyik tagjának okostelefonját, így kerülhettek az internetre a felvételek.