Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin

Nem lesz sétagalopp Emmanuel Macronnak a második forduló

Infostart
2022. április 11. 12:03
A hivatalban lévő elnök, Emmanuel Macron és legfőbb riválisa, Marine Le Pen jutott be a francia elnökválasztás április 24-i második fordulójába. Macronnak az Európa-politika mellett most elsősorban az ország előtt álló gazdasági problémákra kell összpontosítania, kihívója számára ugyanis a megélhetés, illetve az életkörülmények javításának hangsúlyozása a fő fegyver.

Ne kövessünk el hibát, még semmi nem dőlt el - idézte a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató a jelenlegi francia államfőt, aki a nem hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 27,6 százalékát szerezte meg Marine Le Pen 23,5 százalékával szemben.

A felhívás azért is jogos, mert a győzelem kulcsa messze nem csak kettejük kezében van.

Meghatározó lehet, hogy az első forduló tíz vesztese Macron vagy Le Pen támogatására szólítja fel híveit.

A radikális jobboldali Le Pen számíthat példáult Éric Zemmour támogatására. A szélsőjobboldali, a francia identitást hirdető Zemmour a szavazatok több mint 7 százalékát szerezte meg, és követőit Marine Le Pen támogatására sürgette.

Az igazi királycsináló a BBC szerint a radikális baloldal jelöltje, Jean-Luc Mélenchon lehet. Mélenchon – aki a kampány során hangsúlyosan a klímavédelmet is zászlajára tűzte – több mint 20 százalékot szerzett, és a harmadik helyen futott be.

Mélenchon felszólította ugyan híveit, hogy a második fordulóban egyetlen szavazattal se támogassák Le Pent, attól azonban tartózkodott, hogy Macron támogatására hívjon fel.

A felmérések szerint szavazótáborának mintegy fele közömbös mindkét befutó iránt, míg a többiek egy hajszállal a hivatalban lévő elnököt preferálják.

Rendkívül sok függ attól, hogy Macron vagy Le Pen képes jobban mozgósítani a választókat , és maga mellé állítani Mélenchon szavazóit.

A BBC mindebből azt a következtetést vonta le, hogy a második forduló aligha lesz sétagalopp a hivatalban lévő elnök számára.

Hasonló forgatókönyvet vetít elő a Politico is. Az amerikai hírportál európai kiadásának elemzése szerint Macron a második fordulóban jóval nehezebb összecsapásra számíthat Le Pennel, mint öt évvel ezelőtt, amikor fölényesen győzte le mostani kihívőját.

A Politico utalt arra, hogy gyökeresen megváltozott a francia társadalom az öt évvel ezelőttihez képest.

Az akkori jobb-, illetve baloldali megoszlás ma már kevésbé érvényes, azt felváltotta az a szembenállás, amely az Európa-párti, a külvilág felé nyitott és a befelé forduló, nacionalista tábor között alakult ki.

A portál ennek kapcsán Zemmourt idézte, aki Macronnak mindenekelőtt a bevándorlás támogatását rótta fel, és elsősorban ebből kiindulva Le Pen támogatására szólított fel.

A Politico - akárcsak a BBC - a Mélenchon-hívek második fordulós szavazatainak meghatározó szerepére hívta fel a figyelmet. A radikális baloldali jelölt ugyan nem Macron mellett, de Le Pen ellen tette le a garast, amiből a portál szerint az következik: támogatói vagy nem vesznek részt a második fordulóban, vagy inkább a hivatalban lévő elnökre adják le szavazatukat.

Az első forduló a portál szerint egyértelművé tette azt is, hogy Franciaországban a hagyományos nagy pártok, a baloldali szocialisták, illetve a konzervatív köztársaságiak "halottak".

"Nehéz megjósolni, hogy egyáltalán talpra állnak-e" - vélekedett a Politico.

A Der Spiegel tekintélyes német hetilap mindenekelőtt "brüsszeli szemüvegen" keresztül értékelte a kilátásokat.

Az újság szerint

a Nemzeti Front 53 éves jelöltjének, Marine Le Pennek a győzelme "sokkot okozhat" Németország és Európa számára, és "beláthatatlan következményekkel" járhat.

Le Pen megkédőjelezi az évtizedek óta erős német-francia együttműködést, és sokkal inkább az euroszkeptikusokkal való kooperációra törekszik.

Az Európai Unióban Marine Le Pen elnökségével Franciaország a motor helyett a fék lehet a határozottan Európa-párti Emmanuel Macronnal szemben.

Mind az EU-ban, mind a NATO-ban erős az aggodalom amiatt, hogy Le Pen esetleges győzelme a Nyugat és Oroszország között egyre nagyobb méreteket öltő konfliktusban gyengítheti az Ukrajna melletti erős frontot.

Általános vélekedés szerint rendkívül izgalmas két hét következik a francia belpolitikában. Emmanuel Macron továbbra is az Európa-poltikára, az ukrajnai orosz háború okozta válság rendezésére kívánja helyezni a hangsúlyt, míg a bevándorlás-ellenességéről ismert Le Pen az elmúlt években a sorozatos válságok miatt felerősödött gazdasági problémák megoldására.

Meghatározó lehet kettejük televíziós vitája is, amely öt évvel ezelőtt Macron jelentős fölényével zárult, most viszont Le Pen felkészültebb ellenfélnek bizonyulhat.