Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Több irányból indult az orosz támadás

Infostart / MTI
2022. február 24. 07:59
Az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az ukrán katonai repterek és instrastruktúrát támadja.

Az Ukrajnát ért orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről indult - közölte az ukrán határőrszolgálat.

A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadják öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím-félsziget felől.

Több ukrán nagyvárosból számoltak be arról, hogy robbanásokat hallottak. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, erőteljes robbanás volt a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. A nyugati országrészben Zsitomirból jelentettek robbanáskat. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait.

A fővárosban, Kijevben a Boriszpil nemzetközi repülőtér felől, illetve a Dnyeper folyó balpartján lévő kerületekben hallottak helybéliek robbanást.

Moszkva állítja, a polgári lakosságot semmi sem fenyegeti

Az orosz védelmi minisztérium közben bejelentette, hogy működésképtelenné vált az ukrán fegyveres erők légi bázisainak katonai infrastruktúrája.

A tárca szerint az orosz fegyveres erők nem mérnek tüzérségi vagy légicsapásokat Ukrajna városaira,

az ukrán katonai infrastruktúrát nagypontosságú fegyverek semmisítik meg. A minisztérium az ukrán katonai infrastruktúrát, a légvédelem eszközeit, a katonai reptereket és az ukrán légierőt nevezte meg célpontként. Azt is állította, hogy a polgári lakosságot semmi sem fenyegeti.

A tárca valótlannak nevezte azt az állítást, miszerint Ukrajna légterében orosz repülőgépet lőttek le.

Támadnak a szakadárok is

Oroszbarát szakadárok saját közlésük szerint megtámadtak egy várost, amely Kijev ellenőrzése alatt áll Luhanszk régióban - jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Scsasztija ellen az ukrajnai orosz hadművelet hajnali megkezdése után indítottak támadást.

A másik szeparatista terület, a Donyec-medence térségének egyik szóvivőjére hivatkozva az orosz hírügynökség arról is beszámolt, hogy a szakadárok jelentős csapásokat mérnek az ukrán fegyveres erőkre a feleket elválasztó kelet-ukrajnai vonal mentén.