Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Félelem és pánikhangulat Kijevben – helyszíni beszámoló

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2022. február 24. 12:14
Nem lehet behajtani Kijevbe autóval, a fővárosból viszont óriási tömegek tartanak kifelé – tájékoztatta az InfoRádiót a Magyarok Kijevi Egyesületének vezetője. Petneházy Gyula szerint pánikhelyzet van.

Petneházy Gyulát helyi idő szerint hajnali 5 órakor több robbanás ébresztette, miután az orosz erők katonai célpontokat támadtak Kijevnél. A Magyarok Kijevi Egyesületének vezetője, aki a főváros egyik külvárosában él, azt mondta: érezhető a pánikhangulat, a félelem pedig eluralkodott. A városba gyakorlatilag már nem lehetett behajtani, mindenkit ellenőriznek a hatóságok, így több óra várakozás után sokan inkább visszafordulnak. A rendőrség pedig közzétette, ha olyan közlekedési balesetre kerül sor, melyben személyi sérülés nem történik, ne is hívják őket. Kihajtani lehet, behajtani viszont nem – ismételte meg.

Az egyesület vezetője úgy véli, a „háborúzásban” az egyik legerősebb fegyver az információ, így valószínűsíthető, hogy a pánikkeltés az egyik fő célja a történteknek, amit keletről és nyugatról – tehát Oroszországból és Nyugat-Európából, a tengerentúlról – érkező hangok egyaránt felerősítenek.

Petneházy Gyula azt is közölte, információi szerint Kijevben nincs élelmiszerhiány, tehát a cégek részéről ez biztosított, viszont több órát kell sorban állnia a vásárlóknak a boltoknál. Ahogyan a benzinkutaknál – már ahol még mérnek üzemanyagot – is hosszú sorok alakultak ki. A tömegközlekedés viszont leállt.

Kijev és környékén nagyjából félezer magyar él, a Magyarok Kijevi Egyesülete hivatalosan több mint 300 taggal bír. A pandémia miatt viszont az utóbbi időkben csak nyílttéri rendezvények alkalmával tudtak találkozni, legutóbb múlt év december 13-án. Miután viszont csütörtök reggel Ukrajnában háborús helyzetet hirdettek, és a többi között életbe lépett a gyülekezési tilalom, erre sem lesz lehetőségük – jegyezte meg Petneházy Gyula.

Mint mondta, amennyire az interneten tájékozódni tudott, szinte már az egész országra kiterjedtek a katonai akciók, rakétacsapások, leszámítva talán Kárpátalját. Petneházy Gyula emiatt elképzelhetőnek tartja, hogy a felnőttkorú lakosságot mozgósítani fogják, és behívják katonának, bár szerinte ez a gyakorlatban nehezen kivitelezhető. „Mit fognak csinálni?” – tette fel a kérdés hozzáfűzve, hogy a hadviselés ma már nem közelharccal történik, nem géppisztollyal lövik egymást az emberek, hanem rakétatámadásokat hajtanak végre, akár több ezer kilométer távolságból, valamint információs háború folyik. Tehát kvázi a kisembernek fizikailag nincs rá lehetősége, hogy védekezzen – értett egyet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Félelem és pánikhangulat Kijevben – helyszíni beszámoló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást