Nyitókép: MTI/AP/Mulugeta Ayene

Egyre tisztább a kép a hibás Boeingok ügyében

Infostart
2020. június 18. 21:40
Már az amerikai hatóság is nyíltan beszél arról, hogy hibázott, tudni azt is, hogy mit.

Steve Dickson, az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) tavaly kinevezett vezetője szerint hiba történt a Boeing 737 Max engedélyezése során azok után, hogy a gép tervezésekor is már hibák történtek - olvasható az Airportalon a Reutersre hivatkozva. A vezető egy szenátusi bizottsági meghallgatáson beszélt az ügyről.

Véleménye szerint nem értették meg a repülésirányító rendszer módosításainak minden következményét, részben egy emiatti szoftverhiba miatt következhetett be a Lion Air 610-es, és az Ethiopian 302-es járatának lezuhanása.

Dickson tagadta, hogy hátráltatnák az ügyek feltárását, és rámutatott, már 7400 oldalnyi dokumentumot tártak a testület elé.

A Boeing nem kommentálta a hatósági vezető szavait, de ugyanezen bizottság előtt nyilatkozott tavaly októberben Dennis Mulienburg, a Boeing korábbi vezetője, elismerve, hogy a gyártó hibázott a Max fejlesztésekor, és nem osztottak meg minden működési információt a pilótákkal.

Az már korábban kiderült, hogy a gép egyes működési tulajdonságainak ellenőrzését magának a gyártónak adta át a felügyelő hatóság.