Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament/Mark Duffy

Brexit: megpróbálják a szinte lehetetlent

Infostart
2019. március 28. 14:41
A brit kormány tervei szerint pénteken ismét a londoni alsóház elé kerülhet a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő, eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodás.

Andrea Leadsom, az alsóház vezetője - aki e minőségében a kormányzó Konzervatív Párt frakcióvezetőjéhez hasonlatos tisztségű, az alsóházi ügymenet irányításáért felelős magas rangú kabinettag - a következő napok alsóházi napirendjét ismertető csütörtöki parlamenti felszólalásában ugyanakkor nem jelezte egyértelműen, hogy lesz-e újabb szavazás is a brexitmegállapodásról.

Felidézte azonban, hogy a brexit halasztásáról az EU-val elért megállapodás értelmében pénteken, brit idő szerint 23 óráig - közép-európai idő szerint éjfélig - el kell fogadni a megállapodást ahhoz, hogy az Egyesült Királyság a rendezett távozásra megállapított új, május 22-i határnapon tudjon kilépni az Európai Unióból.

Elfogadott brexitmegállapodás nélkül Londonnak április 12-éig kell jeleznie a brexitfolyamat további menetével kapcsolatos terveit, vagy pedig március 30-án kizuhannak az EU-ból.

Két jelentős akadály

A brit parlament szerdán este hagyta jóvá a brexit elhalasztását, néhány órával azután, hogy Theresa May utolsó aduját előhúzva a konzervatívok egyik keményvonalas csoportja, az 1922-es Bizottság előtt

felajánlotta, hogy lemond, ha cserében elfogadják a parlamentben a válási egyezményt.

A patthelyzet feloldásának egyelőre még útjában áll a kisebbségi tory kormányt kívülről támogató, rendkívül EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP): a parlamenti többséghez szükséges lenne a voksaik megszerzése, ők azonban a szerda esti állás szerint nem hajlandóak elfogadni, hogy az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben megkötni egy átfogó kétoldalú kereskedelmi egyezményt.

További nehézség, hogy John Bercow házelnök közölte: addig nem enged újra a parlament elé terjeszteni az egyezményt, amíg az előző két verzióhoz képest nincsenek benne jelentős változtatások.

E két problémára igyekszik egyelőre megoldást találni a kormány, és ezért nem véglegesítették a pénteken beterjeszteni kívánt indítványt.