Nyitókép: Pixabay.com

Kisebb csata alakult ki az Amnesty és Svédország között romaügyben

Infostart / MTI
2018. november 22. 22:01
Bírálta Svédországot az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet, mert szerinte az országban diszkriminálnak bizonyos európai uniós országokból érkező romákat. A skandináv állam válaszolt.

"Hideg fogadtatás" című jelentésében a szervezet azzal vádolja a svéd hatóságokat, hogy nem tesznek meg mindent az EU-ból érkező, "kiemelten veszélyeztetett" emberek megsegítése érdekében.

A jelentés összeállítása során

58 romániai - többségében roma származású - állampolgárral készítettek interjút.

A készítők egyebek mellett azt vetik a svéd rendőrök szemére, hogy

zaklatják azokat az uniós állampolgárokat, akik koldulnak, illetve több helyen megtagadják tőlük az alapvető egészségügyi szolgáltatásokat is.

A jelentés elismeréssel szól azonban néhány olyan svéd városról, amely hosszútávra nyújt szállást az érkezőknek, így biztosítva számukra lehetőséget, hogy terveket szőjenek a jövőre nézve, elsősorban a munkakeresést illetően.

A helyi hatóságok azzal az indokkal utasították el a szervezet vádjait, hogy

ezek az emberek csupán az EU-n belüli szabad mozgást gyakorolják, és mindössze "ideiglenesen" tartózkodnak Svédország területén.

A jelentés szerint több ezer, az Európai Unióból érkezett bevándorló él jelenleg Svédország szerte rossz, veszélyes körülmények között.