Nincs tovább Idomeniben

Infostart
2016. május 24. 11:25
Felszámolják az idomeni menekülttábort a görög hatóságok. A rendőrök hajnalban nyomultak be a macedón határnál rekedt menekültek és migránsok sátorvárosába és távozásra szólítottak fel 8000 embert.

Hajnalban érkeztek a rendőrök és közölték: innen nincs tovább. Azoknak a zömében közel-keletieknek - irakiaknak és afgánoknak -, akik abban reménykedtek, hogy tovább mehetnek Macedónián keresztül akár Németországba, el kell hagyniuk az idomeni tábort.

2015-ben hónapokon át ez a határátkelő volt az a hely, amelyen keresztül sok, Törökországból érkezett menekült és migráns tovább mehetett észak felé. A macedón kormány azonban tavaly ősszel először korlátozta, hogy milyen állampolgárságúakat enged át, majd teljesen lezárta a határt.

A kilakoltatást többszáz görög rohamrendőr biztosította, miközben a hatóságok távol tartották az újságírókat. Azt mondták, hogy nem történt erőszakos cselekmény és a táborlakók egy része már korábban önként elutazott a számukra biztosított buszokon.

Ezt a segélyszervezetek, például az Orvosok Határok Nélkül (MSF) is megerősítették.

A görög hatóságok újonnan épített táborokba – volt katonai támaszpontokra – viszik át a menekülteket és migránsokat, és ott bírálják majd el a kérelmüket.

Sokan heteken át kitartottak és nem voltak hajlandók távozni, mert abban reménykedtek, hogy mégis megnyitják előttük a határt. Mások attól félnek, hogy bezárják őket a sietve létrehozott új táborokba – írta a Guardian.

Egy tavalyi EU-egyezmény szerint a már korábban az unió területére lépett és menekültstátuszt kapott embereket elosztják a tagállamok között, de a megállapodást több kormány - például a magyar – ellenállása miatt nem hajtják végre.

A görög kormány igyekezett elkerülni a bírálatokat és előre közölte: nem alkalmaz erőszakot Idomeniben. Ezért a menekülteket segítő aktivisták kételkednek abban, hogy egy nap alatt fel tudják számolni a tábort.

Aktivisták bírálták a tényt, hogy a táborlakókat egyszerűen egy másik helyre viszik, miközben, szavaik szerint „európai lakásokba kellene telepíteni őket”.

„Csak 8000-en vannak, miért viszik őket másik táborba, amikor Európa megígérte, hogy befogadja őket?” – tette fel a kérdést Loic Jaege, az Orvosok Határok Nélkül görögországi misszióvezetője.

Görögországban további 50 ezer migráns és menekült várja – gyakran embertelen körülmények között -, hogy kiderüljön, mi lesz a sorsa.

Az EU és Törökország megállapodása szerint sokakat Törökországba toloncolhatnak vissza, ami miatt az utóbbi hetekben jóval kevesebben keltek át az Égei-tengeren Görögországba.

A kitoloncolási egyezményt azonban sokan bírálják: egy, a menedék-kérelmeket elbíráló görög szervezet például egy szíriai menekült ügyében döntve közölte: Törökország nem biztonságos hely és nem lehet visszaküldeni oda az illetőt.

Tudósítók szerint főleg szíriai menekültek többezer kérelmet adhatnak be és ez akadályozhatja az egyezmény végrehajtását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nincs tovább Idomeniben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást