Nyitókép: Pixabay

Sebezhetőbb a világ: nagyon veszélyes korszakba lépünk

Infostart
2024. október 16. 13:23
A jelenlegi geopolitikai konfliktusok rávilágítanak a világ energiarendszerének sebezhetőségére, sürgősen szükség van a tisztább és biztonságosabb technológiákra való átállás felgyorsítására - olvasható a Nemzetközi Energiaügynökség szerdán közzétett éves jelentésében. A világ az elektromos energia új korszakának küszöbén áll.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) éves jelentése szerint a világ az elektromos energia új korszakának küszöbén áll. A fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet várhatóan az évtized végére tetőzik, ami lehetőséget teremt a zöld energiába történő fokozott beruházásokra.

Az IEA ugyanakkor felhívja a figyelmet a geopolitikai feszültségekből eredő fokozott bizonytalanságokra is - írja Reuters alapján a Portfolio.

Az IEA ügyvezető igazgatója, Fatih Birol a jelentéssel kapcsolatban kiemelte: Az évtized második felében a geopolitikai feszültségek alakulásától függően bőségesebb - vagy akár többlet - kőolaj- és földgázellátás kilátása egy egészen más energiavilágba helyezne minket.

A fosszilis tüzelőanyagok esetleges többletkészlete alacsonyabb árakhoz vezethet, ami lehetővé tenné az országok számára, hogy több erőforrást fordítsanak a tiszta energiára. Ez a folyamat a világot a "villamos energia korszakába" vezetné Birol szerint.

Az IEA jelentése rámutat, hogy tavaly világszerte rekordmennyiségű tiszta energiatermelő kapacitást kapcsoltak be, beleértve több mint 560 gigawatt (GW) megújuló energiakapacitást.

A tiszta energiába történő beruházások 2024-ben várhatóan elérik a 2 ezer milliárd dollárt, ami közel kétszerese a fosszilis tüzelőanyagokba fektetett összegnek.

A jelenlegi kormányzati politikákon alapuló forgatókönyv szerint a globális olajkereslet 2030 előtt éri el csúcspontját, alig kevesebb mint napi 102 millió hordóval. Ez a szám 2035-re várhatóan visszaesik a 2023-as szintre, napi 99 millió hordóra, főként a közlekedési ágazat alacsonyabb kereslete miatt, az elektromos járművek terjedésének köszönhetően.

Az IEA előrejelzése szerint az olajárak a 2023-as 82 dollár/hordóról 2050-re 75 dollár/hordóra csökkenhetnek. Ha azonban a kormányzati intézkedések összhangba kerülnének azzal a céllal, hogy az energiaágazat kibocsátását 2050-re nettó nullára csökkentsék, az olajár akár 25 dollár/hordóra is zuhanhat.

Az IEA hangsúlyozza, hogy a jelenlegi geopolitikai konfliktusok rávilágítanak az energiarendszer sebezhetőségére, vagyis sürgősen szükség van a tisztább és biztonságosabb technológiákra való átállás felgyorsítására.