Nyitókép: Eperjes Facebook-oldala

Egymillió forintot kap az, aki letelepedik ebben a magyar faluban

Infostart
2024. október 7. 06:38
Eperjes önkormányzata egymillió forint támogatást ad a településre költöző családoknak. A feltétel, hogy legyen erkölcsi bizonyítványuk és munkahelyük.

Eperjesen 3-5 millió forintért is lehet már házat venni, ezért bíznak abban, hogy ez az összeg ösztönző lehet. Kabai Mátyás polgármester a delmagyar.hu-n arról beszélt, hogy "elöregedő település vagyunk, a terveink között kiemelt szerepet kap az idősekről való gondoskodás, de a település hosszú távú jövőjét is szem előtt kell tartanunk, ezért növelnünk kell a lélekszámot".

A faluban jelenleg 420-an élnek, közülük 38-an tartoznak a 0-14 éves korúak közé.

Öt évvel ezelőtt még 495-en voltak, ezért is ez az akció.

A rendelet szerint a támogatás a 45. életévüket be nem töltött házasoknak, élettársaknak vagy a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek jár. Feltétel a magyar állampolgárság. Erkölcsi bizonyítványt kérnek és kereseti igazolás is szükséges, bejelentett munkahellyel. Tíz évre kell aláírni a szerződést, ha korábban elköltöznek, kamatostul kell visszafizetni a pénzt. A támogatást helyben lakó fiatalok és máshonnan érkezők is kérhetik házvásárlásra, új ház építésére, telekvásárlásra vagy felújításra.

Most például ötmillióért kínálnak egy háromszobás, nagy melléképülettel rendelkező ingatlant, ami nem kíván nagyobb felújítást a beköltözés előtt.