Nyitókép: Silas Stein/picture alliance via Getty Images

Több száz slusszkulcs elkobzásával adtak hangsúlyt követelésüknek egy Audi-gyár dolgozói

Infostart
2024. szeptember 8. 19:33
Az Audi német autógyár egy belgiumi üzemének dolgozói mintegy 200 gépkocsikulcsot koboztak el, hogy megpróbálják rákényszeríteni a vezetőséget a telephely jövőjének tisztázására - írták vasárnap a helyi lapok.

A vállalat júliusban közölte, hogy a Brüsszelben található üzem bezárása nem zárható ki az ott gyártott elektromos Q8 e-tron SUV típusú járművek iránti gyenge kereslet miatt.

A telephelyen mintegy 3000 alkalmazott dolgozik, aggodalmukat fokozta, hogy az Audi anyavállalata, a Volkswagen múlt kedden bejelentette, hogy a következő években nem gyártanak több modellt Brüsszelben.

Az elkobzott gépkocsikulcsokkal összefüggésben a dolgozókat képviselő szakszervezet szóvivője elmondta, hogy a kulcsok biztonságos helyen vannak, és addig nem adják őket vissza, amíg az alkalmazottak nem kapnak világos információkat a telephely jövőjével kapcsolatban.

Az üzem vezetősége közölte, hogy "nem enged a zsarolásnak" és a dolgozók akciója "elfogadhatatlan". Felszólították az érintett alkalmazottakat, hogy legkésőbb hétfőn délig minden elkobzott kulcsot juttassanak vissza eredeti helyükre. Amennyiben nem tesznek eleget a felszólításnak, büntetőfeljelentést tesznek a vállalat elleni lopás és szabotázs miatt. A vezetőség állítja, hogy a kamerák segítségével azonosítani tudják az elkövetőket, de "reméli, hogy ilyen intézkedésekre nem lesz szükség", és hogy "a szociális párbeszéd konstruktív módon folytatódhat".

A munkásokat képviselő szakszervezetek szeptember 16-ra nagyszabású tiltakozást jelentettek be.