Nyitókép: Getty Images/ Craig Hastings

Vaskos meglepetések az ingatlanpiacon

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. szeptember 3. 04:30
Jelentős változásokat hozott az augusztus itthon a lakáspiacon. Az eladásra kínált lakóingatlanok iránti kereslet 18 százalékkal nőtt éves szinten és megközelítette a három évvel korábbit - mondta az Inforádiónak az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője. Balogh László azt is közölte, hogy Budapest belső városrészeiben a befektetőknek köszönhetően 40-50 százalékkal nőtt a kereslet.

Augusztusban sok meglepetést hozott a lakáspiac, nem csak azért, mert folyamatosan élénkül a kereslet, újdonság, hogy most már nem csak az 1-2 évvel ezelőtti keresleti szintet múlják felül a lakásvásárlók, hanem a 2021 nyarát is megközelíti az eladó lakások iránt érkező érdeklődések száma - számolt be a trend alakulásáról Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

Az előző évhez képest gyakorlatilag 12-18 százalékos bővülést okoztak a lakásvásárlók az eladó ingatlanok iránti érdeklődések számában. 2021-től viszont már csak alig 5 százalékkal maradt el a kereslet szintje. Ez azért izgalmas, mert a legnagyobb változást Budapesten láthatjuk, az V., a VI. és a VII. kerületben 2021 augusztusához képest is 45-50 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanok iránt.

Balogh László arról is beszélt, hogy nagyon nagy különbségek vannak országon belül. Budapest belvárosa szárnyal, ez részben annak is köszönhető, hogy a befektetők visszatértek a lakáspiacra, és elsősorban a belvárosban keresgélnek eladó ingatlanokat, ami a 2021-es időszakot összehasonlítva azért is érdekes, mert 2021 nyarán még nagyon erős volt a kiköltözési hullám, tehát ezt az alacsonyabb bázist múlta felül most idén augusztusban a kereslet.

Az is látható, hogy az agglomeráció tovább gyengélkedik - tette hozzá a vezető elemző. Ez azt jelenti, hogy az országos 18 százalékos keresletélénküléshez képest, amit éves alapon mértünk az ingatlan.com oldalán, Pest vármegyében, az agglomerációban mindössze csak 8 százalékkal több érdeklődést mértek az eladó lakások és házak iránt. Ez nem meglepő abból a szempontból, hogy már a júliusi lakásárindex is arról árulkodott, hogy az agglomerációs árak lassabb ütemben emelkednek, mint amit a fővárosban tapasztalható.

Amit 2024-ben előre jeleztek, az nagyjából teljesül, tehát 130-140 ezer adásvételre lehet számítani. Ideális esetben akár ez a 150 ezres tranzakciószámot is elérheti, ami jobb, mint amit 2023-ban láttunk, de egyelőre még gyengébb 2022 egészénél. A kereslet és a tranzakciók száma körülbelül 2-3 hetes csúszással követik egymást, de azért van még az év hátralevő részében számtalan olyan dolog, ami befolyásolhatja a lakáspiaci lendületet.

Itt elsősorban a Budapesten belüli izgalmakra kell gondolni, amit szeptemberben VI. kerületi ügydöntő népszavazás okozhat az Airbnb engedélyezéséről vagy tiltásáról,

illetve néhány héten belül a sajtóhírek alapján kormányzati szabályozás is jöhet a szálláshely-szolgáltatások piacára.

Balogh László szerint az, hogy a fővárosi agglomeráció még nehezen talál magára, magyarázható azzal, hogy a Covid nyilván hozott egyfajta érdeklődést az agglomerációs településeken, és hogy most ez az érdeklődés lanyhul, vagy meg is szűnik.

Hozzátette: az elmúlt hónap adatai alapján egyértelműen elmondhatjuk, hogy átrajzolódott a kereslet térképe a magyarországi lakáspiacon. A nehezebb időszakokban, főleg a nagyvárosok körüli agglomerációs övezetek tartották az életet a lakáspiacon. Most ez megfordulni látszik, és már egyre több olyan befektető aktivizálódik, aki már keresi a helyét az esetlegesen felszabaduló és jelenleg államkötvényben heverő pénzeknek, egyre többen döntenek az ingatlanvásárlás mellett, és ez alapján arra lehet számítani, hogy a keresleti térkép átrajzolódik, és az agglomeráció helyett ismét a nagyvárosi ingatlanpiac fog fejlődni nagyobb ütemben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Felpezsdült augusztusban az ingatlanpiac
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást