Nyitókép: Forrás: SERES Automotive

Nagyon szabadulna Kína a kocsikra kivetett uniós vámoktól

Infostart / MTI
2024. augusztus 10. 11:07
Peking a Kereskedelmi Világszervezetnél panaszkodik.

Kína a Kereskedelmi Világszervezet vitarendezési szerve elé viszi a Kínából származó elektromos autókra kivetett ideiglenes uniós vámok ügyét - jelentette be a pekingi kereskedelmi minisztérium szóvivője.

A minisztérium a hazai elektromosautó-iparág jogainak és érdekeinek védelmével indokolta a lépést. A kínai álláspont szerint az EU ideiglenes határozatának sem ténybeli, sem jogi alapja nincs, sérti a WTO szabályait, aláássa a globális együttműködést és az éghajlatváltozás kezelését.

Peking "a helytelen eljárás haladéktalan korrigálására", valamint gazdasági és kereskedelmi téren folytatott együttműködésre szólítja fel Brüsszelt az elektromosautó-ipar ellátási lánca stabilitásának biztosítása érdekében - áll a szóvivő közleményében.

A WTO vitarendezési bizottsága előtt zajló ügyek gyakran évekig elhúzódnak. Elméletileg az érintett felek fellebbezhetnek is a döntések ellen, de ez a mechanizmus évek óta nem működik, mert az Egyesült Államok megakadályozta, hogy új szakértőket nevezzenek ki erre a feladatra. Az Egyesült Államok ezzel akarja kikényszeríteni a WTO megreformálását.

Brüsszel ideiglenes döntése értelmében július eleje óta a Kínából származó elektromos autók után biztosítékot kell letétbe helyezni. Az EU Bizottsága a következő hónapokban kívánja tisztázni az uniós tagállamokkal, hogy a vámokat ténylegesen életbe léptessék-e vagy sem.

Brüsszel több hónapos vizsgálat után arra a következtetésre jutott, hogy Kínában tisztességtelenül támogatják az elektromos autókat, és az országból származó import veszélyezteti az iparágat az EU-ban.