Nyitókép: MTI/Vajda János

Szombaton példátlan dolog történt a napelemekkel

Infostart / MTI
2024. július 29. 14:20
Ismét megdőlt az ipari naperőművek termelési csúcsa.

A jelenlegi elszámolási adatok szerint 2024. július 27-én a 13 óra és 13 óra 15 perc közötti negyedórában 3225 megawattig futott fel az 50 kilowatt (kW) feletti napelemes rendszerek összes termelése, ezzel mintegy 21 megawattal (MW) írva felül a korábbi, június 24-én mért 3204 megawattos csúcsot – írta az Energiaügyi Minisztérium a közösségi oldalán.

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal, vagyis az 50 kW feletti rendszerek közel 90 százaléka ténylegesen is üzemelt a csúcs negyedórájában – ismertette az EM.

Hozzátették, hogy az időarányos előrehaladás alapján az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan idén is nemzetközi összevetésben kimagasló, 1 gigawatt feletti mértékben gyarapodhat a hazai napenergia kapacitás. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal beszámolója szerint 2010 és 2022 között 2 MW-ról 4235 MW-ra emelkedett a napelemek beépített teljesítőképessége. Az elmúlt évek lendületes növekedése nyomán Magyarország hat évvel korábban, már 2024 tavaszára elérte az előzőleg 2030-ra megcélzott 6 gigawattot. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv ezért a következő évtized elejére kétszer nagyobb, 12 gigawatt beépített teljesítménnyel számol - idézték.

Hangsúlyozták, hogy a jövő a zöldenergiáé. Magyarország élen kíván járni a termelésében és tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépjárművekben is. Fontos eredmény, hogy 2023-ban Magyarországon volt a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb a napenergia aránya az áramtermelésben - hívták fel a figyelmet.

Közölték, a kormány a már futó programokban 230 milliárd forinttal ösztönzi a zöldenergia fokozott, hatékonyabb hasznosítását. A további napelemes teljesítménynövekedést érdemben előmozdítja a Napenergia Plusz Program. A támogatott fejlesztések nagyobb számban 2024 második felében készülhetnek el. A program a keretösszeg megemelésének köszönhetően több mint 25 ezer családtól vállalhatja át beruházási költségeik kétharmadát.

A nyertesek a napelem és energiatároló egyidejű telepítésével saját célra termelhetnek zöldenergiát, így önellátási képességük erősödik, áramszámlájuk csökken - olvasható a szaktárca közösségi oldalán közzétett bejegyzésben.