Nyitókép: aydinmutlu/Getty Images

Szemléletes ábrán a betöltetlen álláshelyek területi eloszlása

Infostart
2024. július 23. 19:22
Az idei év elején kevesebb üres álláshely volt, mint korábban. A fővárosban azonban így is sok dolgozóra lenne szükség.

Az üres vagy a közeljövőben megüresedő álláshelyek száma 2024 első negyedévének végén 70,1 ezer volt, 15,6 százalékkal (13 ezerrel) kevesebb, mint egy évvel korábban. A pótlólagos munkaerő-kereslet elsősorban a versenyszférában csökkent, és főként az alacsony végzettséget igénylő munkakörökben. Az összes álláshelyhez viszonyítva is csökkenő tendenciát mutat a betöltésre váró álláshelyek aránya, jelenleg minden ötvenedik álláshelyre keresnek új munkaerőt – idézi a KSH jelentését a Portfolio.

Az elmúlt negyedévekben az egyre kevesebb üres álláshelyre egyre több munkaerő-tartalék jutott, vagyis csökkent a munkaerőpiac feszessége, de a keresleti oldal munkaerővel szembeni igényeit a strukturális (végzettségbeli, szakmai, területi) eltérések miatt a kínálati oldal nem tudja kielégíteni teljes mértékben, ez is hozzájárult a 3. országbeli állampolgárságúak létszámának állampolgárságúak létszámának növekedéséhez.

A legnagyobb arányú pótlólagos munkaerőkereslet a Vas vármegyei (3,1 százalék), a fővárosi (2,7 százalék) és a Komárom-Esztergom vármegyei (2,4 százalék) székhelyű szervezeteknél jelentkezett. A másik póluson Baranya vármegye (1,1 százalék) állt. Mint olvasható, a fővárosban 33 ezer, Pest vármegyében közel 8 ezer munkavállaló iránt lett volna még igény.

A vármegyék döntő többségében mérséklődött a pótlólagos munkaerő iránti kereslet. Az üres álláshelyek aránya a Komárom-Esztergom vármegyei munkáltatók körében csökkent a leginkább, a viszonylag magas 4,4 százalékról 2,4 százalékra, miközben a legnagyobb növekedés Vas vármegyében volt (a betöltésre váró álláshelyek aránya 0,4 százalékponttal emelkedett, 3,1 százalékra).