Nyitókép: Pixabay

Új trendek az albérletpiacon - friss adatok

Infostart
2024. július 16. 10:25
Tovább emelkedtek júniusban a lakbérek: az előző hónaphoz képest 1,9 százalékkal nőttek országosan és 1,6 százalékkal Budapesten - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com lakbérindexéből.

A KSH oldalán közölt adatok szerint a júniusi lakbérek éves összevetésben országosan 10,3, Budapesten 9,9 százalékkal nőttek, a 2015. évi bázisidőszaki duplájára emelkedtek.

Idén az első fél évben a hirdetések túlnyomó többsége többlakásos épületben lévő lakásra vonatkozott, a fennmaradó mintegy 9 százalékban családi házat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 3,7 százaléka volt családi ház. 2024 első hat hónapjában a figyelembe vett hirdetések országosan 43 százaléka, a fővárosban 42 százaléka származott magánszemélytől - közölte a KSH.

Budapesten az év első felében 250 ezer forint volt az átlagos havi kínálati lakbér. A legdrágábban Pest régióban (265 ezer forint), a legolcsóbban Észak-Magyarországon (129 ezer forint) kínálták kiadásra a lakásokat.

Forrás: KSH-ingatlan.com

Az ingatlan.com közleménye idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta: az élénkülés a kínálat alakulásán is látható, ugyanakkor Budapesten és az egyetemvárosokban eltérő volt a forgatókönyv. Az albérletpiac legnagyobb része ezekre a településekre koncentrálódik, mert az országszerte több mint 14 ezer kiadó lakóingatlan 85 százaléka Budapesten és a vármegyeszékhelyeken található.

A fővárosban az elmúlt egy hónapban - június és július eleje között - szűkült a kínálat.

Balogh László szerint ez azzal magyarázható, hogy a kereslet elkezdte felszívni a fővárosi kínálatban megjelent lakásokat. A bérlők egy része ugyanis megelőzte az egyetemisták és főiskolások "rohamát". A vármegyeszékhelyeken egyelőre készül az albérletpiac a szezonra, mert a kínálat egy hónap leforgása alatt mintegy 5 százalékkal bővült. Ez a jelentősnek mondható bővülés elsősorban az egyetemvárosok miatt van - mondta az ingatlan.com szakembere.