Nyitókép: puhimec/Getty Images

Pénzügyi tanácsok iskolakezdés előtt szülőknek

Infostart / MTI
2024. július 16. 04:00
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntések megkönnyítése érdekében.

A tájékoztatás szerint az MNB Pénzügyi Navigátor honlapján információhoz lehet jutni a kiadástervezésről, a beiskolázási és egyéb támogatásokról, a körültekintő hitelfelvételről.

A jegybank emellett idén kiemelten felhívja a figyelmet a digitális elővigyázatosságra, főként az iskolakezdéshez szükséges eszközök online adásvétele során.

A közleményben hangsúlyozták, az iskolakezdés pénzügyi kérdés is. Érdemes tájékozódni az igénybe vehető állami, önkormányzati vagy munkáltatói támogatások lehetőségéről, illetve az egyetemi hallgatók, főiskolások a pályázati lehetőségeiről.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a tartós betegséggel érintett gyermekek esetében külön kedvezmények, támogatási lehetőségek állnak rendelkezésre. Az egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal rendelkezők a pénztárból is fizethetnek bizonyos iskolai költségeket, így ruházatot, tankönyvet, vagy taneszközt, tanulónként évente legfeljebb 266 800 forintig. Ugyanez az összeghatár számolható el a 25 év alatti, magyarországi államilag elismert felsőoktatási intézményben tanulmányaikat folytató hallgatók esetében a tandíjak, térítési díjak, kollégiumi díjak, albérleti díjak esetében is.

A közlemény szerint az MNB szórakoztató formában is eljuttatja a fogyasztókhoz a legfontosabb gyakorlati tippeket, ismereteket. A „Pénztárcabarát iskolakezdés” kampány kvízjátéka segítségével tesztelni lehet a tudást a témában.

Az iskolakezdés pénzügyi kérdéseinek megválaszolásához az MNB közösségimédia-felületein, a vármegyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban, illetve az MNB ügyfélszolgálatán is lehet segítséget kapni – közölte a jegybank.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pénzügyi tanácsok iskolakezdés előtt szülőknek – Binder István szóvivő, MNB
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást