Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Még sincs minden rendben a megmentett vasműben?

Infostart
2024. július 16. 11:17
A Vasas szakszervezet szerint egyáltalán nem javul a helyzet a volt Dunaferrnél (ma Liberty Dunaújváros). Már a bérek is késve érkeznek.

A szakszervezet Facebook-bejegyzésében közölte, hogy az üggyel már az európai és világszervezetük is foglalkozik. A Szövetségi Tanács döntésének megfelelően pedig a kialakult helyzetről levélben tájékoztatták Orbán Viktor miniszterelnököt, Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárt, Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkárt.

Ugyancsak felhívták a figyelmét Bánki Erik Gazdasági Bizottság elnöknek, valamint személyes találkozót kezdeményeztek az érintettekkel. Czomba Sándor pedig végül július 18-án, 13 órakor fogadja a szakszervezet képviselőit.

A Portfolio ezzel kapcsolatban arról számolt be: a vasmű vezetői még június végén közölték az érdekképviseletekkel, hogy átszervezik a Duna Furnace Dunai Vasmű Kft. munkavállalóinak munkarendjét. A döntés értelmében számos kollégát szakaszos (ideális esetben kétműszakos) munkarendbe helyetek át és/vagy állásidőre küldtek.

Ezzel pedig beindult a dunaújvárosi acélgyártás leépülésének keserű, de gyakorlati, a dolgozókat is közvetlenül érintő folyamata.

Az új tulajdonos ugyanakkor azt hangsúlyozta akkor, hogy ez csak egy átmeneti állapot.