Nyitókép: onurdongel/Getty Images

Van egy (nem) kis gond: megugrott a földgáz ára

Infostart
2023. október 20. 13:33
Az izraeli–palesztin konfliktust kezdi beárazni a piac, de nagy probléma akkor lesz, ha Irán is csatlakozik a háborúzó felekhez.

Emelkedik a földgáz ára ma délelőtt a holland gáztőzsdén a félelmek közepette, hogy a közel-keleti konfliktus megzavarhatja a globális üzemanyagellátást a tél előtt. Emellett a a Török Áramlaton keresztüli gázszállítások körüli bizonytalanságok is felfelé hajtják az árakat – írja a Bloomberg alapján a Portfolio.

A holland TTF gáztőzsdén 4,5 százalékos pluszban, 52,5 eurón áll az árfolyam. A közel-keleti konfliktus eszkalálódása az európai földgázár emelkedését idézte elő, az olajár emelkedésével párhuzamosan, ami mintegy 35 százalékkal magasabb, mint a Hamász szervezet október 7-i Izrael elleni támadása előtt.

A konfliktus miatt az Egyiptomot ellátó egyik jelentős mezőt bezárták, és bár Egyiptom hozzájárulása Európa gázellátásához nem jelentős, egy szélesebb körű konfliktus és Irán esetleges részvétele növelheti a Hormuzi-szoroson áthaladó katari LNG-hajók biztonsági kockázatait. Egy kiéleződő konfliktus a térségben lévő nemzetközi gázvezetékek biztonsági kockázatát is fokozhatja. A Rystad Energy szerint "az Izrael és a Hamász, a palesztin fegyveres csoport között zajló konfliktus komoly fenyegetést jelent a regionális földgázpiacra, és a tél közeledtével hatással lehet Európa cseppfolyósított földgázellátására."

A közel-keleti helyzet mellett az árat felfelé hajtják a Török Áramlaton keresztüli gázszállítások körüli bizonytalanságok is.