Nyitókép: undefined/Getty Images

A fővárosi szinthez közelítenek a vidéki egyetemi városok ingatlanárai

Infostart
2023. augusztus 9. 19:25
A tavalyi év végére ugyanakkor már megállt az egyetemi városokban az ingatlanárak növekedése.

Megtorpant a tavalyi év első felében jellemző ingatlanárak növekedése az egyetemi városokban 2022 második felére – derül ki az MBH Indexből, az MBH Jelzálogbank által végzett elemzésből.

Mint írták, a magas hitelkamatok miatt lett alacsonyabb a kereslet az otthonok iránt tavaly az év második felétől, ami az árakban is stagnálást hozott. Ennek ellenére a lakások ára 2021 negyedik és 2022 negyedik negyedéve között 18,7 százalékkal emelkedett. A piac gyengélkedése azonban az idei év első félében is folytatódott, így egyelőre úgy tűnik, hogy megtört a jelentős növekedés trendje. Ezt jelzi, hogy a bérleti díjak országosan 2021 augusztusa és 2022 augusztusa között több mint 23 százalékkal nőttek, azóta pedig az idén nyár eleji adatok szerint további több mint 7 százalékkal.

Budapesten az országoshoz hasonló tendencia volt megfigyelhető: 2022 augusztusában az előző év azonos időszakához képest csaknem 25 százalékkal kellett többet fizetni a bérleményekért, és azóta szintén több mint 7 százalékkal emelkedtek.

A fővárosban a népszerű, egyetemekhez közeli helyek helyett az olcsóbb alternatívát jelentő külső területeken – a Magdolna-negyedben, a József Attila-lakótelepen vagy Újpesten is – megközelítették vagy meg is haladták a 700 ezer forintot a négyzetméterárak tavaly. Az egyetemek környéki, de nem belső területeken pedig szinte alig találni ingatlant 800 ezer forint alatti négyzetméteráron, sőt

átlépték az egymillió forintot a fajlagos árat az I. kerületben, az V. kerületben, Belső-Terézvárosban, a Corvin-negyedben, Ferencváros rehabilitációs területein, Kiszuglóban, illetve Kelenföldön is.

A vidéki települések közül Veszprémben és Debrecenben a négyzetméterárak közelebb került a fővárosi legolcsóbb vizsgált környék áraihoz. Utóbbi két városban körülbelül 640, illetve 620 ezer forintot kellett adni egy lakás négyzetméteréért, de meghaladta a 600 ezer forintot az átlagos fajlagos ár Győrben is, ahol szintén jelentős volt a növekedés.

Szegeden is átlépték a négyzetméterárak az 500 ezer forintot (545 ezer forint) és Gödöllőn (533 ezer forint), valamint megközelítették ezt a szintet Pécsen is. Az ingatlanárak viszonylatában az egyetemi városok közül az előző évekhez hasonlóan

Miskolc számított a legolcsóbbnak, ahol 350 ezer forint körül mozogtak a fajlagos átlagárak.

Az MBH Index elemzői megvizsgálták azt is, mikor térül meg, ha az egyetemre készülő diáknak bérlés helyett lakást vásárol a család, ha a megvásárolt lakás legalább egy szobáját kiadják. A minimum idő, amelyet az adott lakásban el kell tölteni ahhoz, hogy a vásárlás és bérlés költsége megegyezzen, Pécsen már 4,5 év is lehet, ezután már megtérülhet az ingatlanvásárlás. Debrecenben és Miskolcon is gyorsabban megtérül a befektetés, mint Budapesten. A fővárosban inkább már öt évnél hosszabb távú befektetésként értelmezhető a lakásvásárlás.