A magas infláció miatt visszafogták költekezéseiket a magyarok, kevesebb terméket dobtak a bevásárlókosaraikba, a kiskereskedelmi üzletek forgalma pedig drasztikusan visszaesett. Erről az Infostarton is beszámoltunk.
Az Index most táblázatos összeállítást készített a Makronóm Intézet mérései alapján, amelynek tanúságai szerint márciushoz viszonyítva komoly árcsökkenések voltak. A láncok mintegy 5-8, esetenként 11-12 százalékos árkorrekciót hajtottak végre a kenyérfélék, a sajt, a tej, a vaj, a tejföl – és egyébként más tejtermékek – esetében.
A gazdaságkutató intézet kiemelte, hogy a zöldségeknél és a gyümölcsöknél már vegyes volt a kép, mert az árakat a szezonalitás is jelentősen befolyásolja. Így például a vöröshagyma közel 13 százalékkal volt olcsóbb, mint március második felében, a paradicsom átlagára pedig jelentősen,
kis híján 47 százalékkal csökkent,
és sok helyütt az alma is olcsóbb lett.
Megjegyezték, hogy a burgonya, a sárgarépa és helyenként a narancs ára is emelkedett. Az előbbieké átlagosan csaknem 18 és 15,5, utóbbi 32,5 százalékkal. Igaz, egyes boltok akcióinak keretében narancsot is vehettünk a márciusihoz közeli áron.
Az alapélelmiszerek közül – bár akadtak kisebb eltérések – szinte változatlan maradt március óta a negyedkilós őrölt kávé, a B minőségű rizs, a száraztészta (spagetti), a cukor, az étolaj, a búzafinomliszt, a tojás és az ásványvíz ára, melyek közül több az érvényben lévő hatósági áras termékkategóriába tartozik.
A kutatók szerint a tavaszi árcsökkentések folytatását segítette elő a kötelező akciózást előíró friss rendelet.