A csapadékhiány és különféle kórokozók már évekkel ezelőtt vészjósló folyamatokat indítottak be.
A klímaváltozás közepette nem csupán a melegszik a tenger és emelkedik a szintje, valamint az időjárási jelenségek válnak egyre szélsőségesebbekké, de alapvetően veszélyezteti hagyományos, alapvető élelmiszerek rendelkezésre állását.
Mint a Magyar Mezőgazdaság összeállításából kitűnik, a csapadékviszonyok változásával a betakarítás is megnehezül, illetve addig nem ismert kártevők jelennek meg és teszik tönkre a termést.
Leginkább érintett alapvető termények, élelmiszerek:
- szőlő/bor - veszélyztetője: pettyesszárnyú muslica (kiirthatatlan légy)
- olívabogyó - olivabogyó-fúrólégy
- friss sertéshús - a hatalmas német sertéspiacot a dél-amerikai szójababtermelés veszélyezteti (és ez még csak az európai aspektus)
- tea - indiai csapadékmentesség
- paradicsom - spanyolországi vízhiány
- kávé - 13 éve folyamatosan csökken a brazíliai hozam
- kakaó - Afrikában hektikus a csapadékhullás
- narancs, citrom - Amerikában megjelent a "citruszöldülés" betegség, egy levélbolha és egy baktérium okozza.