Nyitókép: Pixabay

Nyolc élelmiszert már gyomron szúrt a klímaváltozás

Infostart
2023. május 15. 16:21
A csapadékhiány és különféle kórokozók már évekkel ezelőtt vészjósló folyamatokat indítottak be.

A klímaváltozás közepette nem csupán a melegszik a tenger és emelkedik a szintje, valamint az időjárási jelenségek válnak egyre szélsőségesebbekké, de alapvetően veszélyezteti hagyományos, alapvető élelmiszerek rendelkezésre állását.

Mint a Magyar Mezőgazdaság összeállításából kitűnik, a csapadékviszonyok változásával a betakarítás is megnehezül, illetve addig nem ismert kártevők jelennek meg és teszik tönkre a termést.

Leginkább érintett alapvető termények, élelmiszerek:

  • szőlő/bor - veszélyztetője: pettyesszárnyú muslica (kiirthatatlan légy)
  • olívabogyó - olivabogyó-fúrólégy
  • friss sertéshús - a hatalmas német sertéspiacot a dél-amerikai szójababtermelés veszélyezteti (és ez még csak az európai aspektus)
  • tea - indiai csapadékmentesség
  • paradicsom - spanyolországi vízhiány
  • kávé - 13 éve folyamatosan csökken a brazíliai hozam
  • kakaó - Afrikában hektikus a csapadékhullás
  • narancs, citrom - Amerikában megjelent a "citruszöldülés" betegség, egy levélbolha és egy baktérium okozza.