Nyitókép: Getty Images/ Craig Hastings

Durván beszakadt a támogatott lakáshitelek piaca

Infostart
2023. április 12. 11:39
A visszaszorulásnak két fő oka lehet.

A támogatott lakáskölcsönöket is mélyen érintette a lakossági hitelpiac év eleji mélyrepülése: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint februárban mindössze 7,1 milliárd forintnyi szerződést kötöttek az arra jogosultak, amely kevesebb mint az ötöde az egy évvel korábbi 39,5 milliárdnak – írja a VG.

Ennél alacsonyabb összeget legutóbb csak 2021 elején, közvetlenül a koronavírus-járvány harmadik hulláma előtt mutatott ki a jegybank. De a lap szerint az első két hónap adatait vizsgálva sem jobb a helyzet: a múlt év január–februári 78,4 milliárd forint után idén ugyanebben az időszakban már csak 18,3 milliárd forintnyi új szerződésre futotta a támogatott lakáshiteleknél.

Ezzel együtt a támogatott kölcsönök súlya éves összevetésben jelentősen csökkent az új lakáshitel-szerződéseken belül: a 2022 első két hónapjában mért 36,9-hez képest már csak 24,8 százalékot ért el. A támogatott lakáshitelek havi szerződéses összege egyébként tavaly áprilisban érte el a csúcsát: akkor 75,1 milliárdos volument mért az MNB, amire korábban még nem akadt példa.

Mint olvasható, a támogatott lakáshitelek visszaszorulásának két fő oka lehet.

  • Az egyik, hogy a lakossági piacon a múlt év ősze óta határozott ütemű visszaesés mutatkozik a keresletben, amit elsősorban az orosz–ukrán háború keltette gazdasági bizonytalanság – főként a megugró infláció –, illetve a kamatok emelkedése okoz.
  • A másik, hogy a tavalyi év különleges időszak volt a támogatott lakáshitelek szempontjából, hiszen az első felében három konstrukció – a csokhoz kapcsolható kölcsön különböző módozatai, az otthonfelújítási hitel és a zöld lakáshitel – hatásai is érződtek a piacon.

A pénzügyi szolgáltatók várakozásai szerint ugyan az év második felére már erősödhet a kereslet a lakossági hiteleknél (és így a lakáshiteleknél is), ám a 2021-es vagy a 2022-es szint újbóli elérésére egyelőre nincs esély – teszik hozzá.