A Covid ideje alatt nagyon megnőtt a horgászok létszáma. "Remélem, ebben az évben meg tudjuk tartani a közel 700 ezer horgászt" – mondta az InfoRádiónak Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnöke.
Elmondta azt is, hogy a horgászturizmus lehet fejlődésük egyik kitörési pontja.
"Mi nagyon jól tudjuk, hogy sok turisztikai attrakció, hely, lehetőség viszonylag szűk időablakba zsúfolódik össze, ám mi azt feleljük erre, hogy a horgászok, ha nem is egész évben, de az év nagyon hosszú szakaszában folytathatják a tevékenységüket. Ha olyan turisztikai helyzeteket tudunk teremteni, olyan megállapodásokat tudunk kötni, hogy
akár egy wellnesshétvégébe ágyazva is lehet ilyen szolgáltatásokat nyújtani,
akkor ezt a szezont is ki lehet tolni, jobb helyzetbe hozva a szálláshelyeket, éttermeket" – mutatott rá.
Szűcs Lajos arról is beszélt, hogy ma hét kilogramm az egy főre eső halfogyasztás Magyarországon a korábbi néggyel szemben.
"De európai átlagban, amelyet felhajt a tengeri halak fogyasztása,
20-25 kilogramm között
van ez a szám. Ez komoly irány megintcsak; a magyar tógazdasági rendszerben termelt hal minősége kiváló és nagyon jó élvezeti értékkel is bír, ezért a következő években nagyon sokat kell tennünk azért, hogy a vízhiányos területeken, mint például a Dunántúlon előállt helyzeteket megoldjuk" – ecsetelte Szűcs Lajos, aki szerint számos tógazdaság vár felújításra.
Szólt arról is, hogy a kormány jogszabályalkotásban a Mohosz partnere volt, a szövetség megkapta a halgazdálkodás jogát természetes vizeken, jelenleg 37 nevesített közfeladatot lát el. A kormány és a Mohosz közötti stratégiai megállapodást pedig márciusban megújítják.