Nyitókép: MTI/KKM/Burger Zsolt

Újabb moszkvai bank találhat otthonra Budapesten

Infostart
2019. december 3. 14:54
A Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) után a kormány egy újabb orosz gyökerű bank Magyarországra költöztetéséről folytat tárgyalásokat.

A Népszava – pénzügyi körökből származó – információi szerint a kormány a moszkvai központú, volt KGST elszámoló és finanszírozó bankjának, a moszkvai központú, 400 millió euró tőkével rendelkező Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Banknak (IBEC) kínálna új, európai uniós székhelyet Budapesten.

A lap megjegyezi, Szijjártó Péter tavaly novemberben jelentette be, hogy Magyarország 1991-es kilépése után ismét csatlakozik az 1963-ban, az akkori szocialista országok által alapított pénzintézethez, „hogy minél több nemzetközi finanszírozási forrást vonjon be a gazdaság működésébe, különös tekintettel a beruházásokra és a külkereskedelemre”.

Korábban a Respekt című cseh hetilap arról cikkezett, hogy az elmúlt időszakban szintén Magyarországra költöző Nemzetközi Beruházási Bank és a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bank egyesülne, a tulajdonosi körükben nagy az átfedés, olvasható.