Nyitókép: MTI/Balázs Attila

A családi kedvezmények szempontjából sem mindegy a továbbtanulás

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2019. július 29. 09:54
Augusztusig jogosultak egészségbiztosításra azok a fiatalok, akik leérettségiztek, de nem kerültek be idén a felsőoktatásba – ismertette az RSM adóigazgatója. Fajcsák Gábor arról beszélt az InfoRádiónak, hogy milyen szabályok alapján vehetik igénybe a szülők a családi adókedvezményt a felsőfokú tanulmányokat folytató gyermekeik után.

A diákoknak adózási szempontból nincs biztosítotti jogviszonyuk, csupán egészségbiztosításra jogosult személyek, amíg meg nem szűnik a hallgatói jogviszonyuk, ismertette Fajcsák Gábor. A tanulói jogviszony megszűnésének napja főszabály szerint a tanév utolsó napja, az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságuk azonban ezt követően még 45 napig fennáll, vagyis egészen augusztusig – tette hozzá az RSM adóigazgatója.

Ha szeptembertől folytatják a tanulmányaikat, akkor ez folytatólagosan fennáll, amennyiben viszont nem nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe, akkor

kötelezettek lesznek saját maguk után a havi 7500 forintos díjat fizetni

azért, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat továbbra is megkaphassák – emelte ki a szakember.

A családi adókedvezmények, ahogyan a családi pótlék is, addig járnak, amíg a gyermek a középiskolai tanulmányait végzi. Miután leérettségizett, nem folyósítják tovább, illetve nem lesz jogosult rá a szülő. Ugyanakkor,

ha felvételt nyer egy felsőoktatási intézménybe, azt figyelembe veszik a további gyermekek után járó családi pótléknál, vagy családi adókedvezmények számításánál.

– emelte ki Fajcsák Gábor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A családi kedvezmények szempontjából sem mindegy a továbbtanulás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást