Nyitókép: Pixabay

Hatalmas pénzmennyiséget vehetnek fel adómentesen a magyar bankokból

Infostart
2019. március 26. 08:14
Elkezdik elérni az ötéves kort és így adómentessé válnak az első számlák, amelyek igénybe vételét a fekete és szürke pénzek tisztára mosására tette lehetővé a magyar állam.

Elkezdtek lejárni a stabilitás megtakarítási számlák (smsz). A fekete és szürke pénzek tisztára mosására szolgáló konstrukció 2014-ben indult, kilenc banknál lehetett igénybe venni, és a számlákon kizárólag állampapírokat tarthattak a befektetők - írta a napi.hu.

Az első három évben az adó (ami a kamatokra is vonatkozott) a kamatadó duplája, vagyis 30 százalék, a negyedik évben 15 százalék, az ötödikben 7,5 százalék, öt év után viszont a teljes összeg adómentesen felvehető.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint

2014 egészében 610 számla nyílt a bankoknál nem egészen 38 milliárd forintnyi befizetéssel, ezek érik el idén a kamatadómentes életkort.

Hogy ezekből mennyi van még meg, arra a hazai hitelintézetek többsége nem válaszolt a portálnak. Egyedül az Erste Befektetési Zrt. árulta el, hogy az ügyfelek többsége megvárja az öt évet az adómentesség miatt.

Az smsz-nyitás lehetősége 2017 januárjában szűnt meg. Addig több mint 2100 számlát nyitottak meg 159,8 milliárd forintnyi befizetéssel.

Az ügyfelek már 5 millió forintot is tisztára moshattak a számlán, de az átlagos befizetés ennél lényegesen nagyobb volt, megközelítette a 73 millió forintot.