A baromfiágazatban a világ minden pontján megmutatkozik már a válság, a globális jelenségek pedig a hazai piacot sem kímélik - mondta az InfoRádiónak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-vezérigazgatója.
Jelentős túltermelési válság kezdődött a világ minden pontján. Lényegesen több baromfitermék készül, mint amennyit a piac igényelne.
Ezt a helyzetet kicsit súlyosbította az, hogy korábban a madárinfluenza, újabban pedig a sertéspestis mint korlátozó tényező fellépett különböző piacokon. Ezek a nem várt események eléggé átrendezték a világ kereskedelmét, ezáltal a hazai keresletet és kínálatot is" - fejtette ki Csorbai Attila.
További bizonytalansági tényező a brexit, az Egyesült Királyságba ugyanis számos EU-s ország jelentős mennyiségben exportál baromfihúst.
"Senki nem tudja még, hogy a brexit hatásaként milyen kilépés valósul meg, ez egy szörnyű nagy bizonytalanság. Talán kevesen tudják, hogy jelenleg az Egyesült Királyság baromfitermékből nem önellátó, ez a mi ágazatunknak egy különösen is érdekes problémája. A lengyel baromfitermék-készítésnek jelenleg az 50 százaléka megy az Egyesült Királyságba,
nálunk is jelentős azon cégek száma, amelyek exportálnak oda, tehát ha nem lesz megfelelő átmenet a kiválás során, az Egyesült Királyságot azonnal harmadik országnak kell tekinteni. Erre sem az Egyesült Királyság adminisztrációja nem készült fel,
sem a hazai baromfiipar, amely az szigeteket fix piacnak tekintette" - hangsúlyozta Csorbai Attila.
A túltermelés a csirkehús és a pulykahús piacán is megjelent már, a pulykahús esetében azonban Csorbai Attila szerint egy korábbi negatív időszak után stabilabb a helyzet. A brexit miatti bizonytalanságok azonban ezt a termékpályát is érintik, főként a karácsonyi időszakban, az Egyesült Királyságban ugyanis ekkorra esik a pulykafogyasztás 90 százaléka.