A növekvő takarmányköltségek, valamint a bérköltségek jelentős emelkedése önmagában még nem kényszerítenék rá az ágazatot az áremelése, de Európa-szerte emelkedtek ezek a költségek, ezért a külföldi konkurencia sem fogja tudni olcsóbban előállítani a termékeit - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója.
Mindezeket együttvéve
átlagosan tíz százalék körüli áremelés lenne a reális és indokolt a teljes baromfitermékkörben ahhoz, hogy a költségek növekedését kompenzálja az ágazat
- tette hozzá az igazgató. Szólt arról is, hogy nem a költségek határozzák meg jellemzően az árakat, hanem a kereslet és a kínálat viszonya.
Kereslet-kínálat
A baromfihús az ötszázalékos kedvezményes áfakörbe tartozik, ez segített az ágazat helyzetén a korábbiakban, hiszen megnőtt a kereslet a baromfitermékek iránt. A kereslet indokolja azt is, hogy jelenleg ezeket a költségnövekedéseket be tudják építeni és át tudják terhelni a termékpálya további szerepére, majd a fogyasztóra - fogalmazott Csorbai Attila.
Az igazgató szerint most a költségek oldaláról indokolt lenne a 10 százalékos emelés. Mint mondta, keresettek a baromfitermékek, talán még hiány is van belőlük, ez az áremelés irányába mozdíthatja az egyensúlyt.
Az áremelkedést az is elő fogja segíteni, hogy a sertéspestis következményeként nagy mennyiségű sertéshús fog kiesni a piacról, amit Csorbai Atttila szerint baromfival fognak pótolni.