Nyitókép: Pixabay

Használt lakásra drágább a hitel

Infostart
2018. augusztus 3. 21:32
Nem egyformán változtak a lakáshitelek kamatai.

Idén júniusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett statisztikája szerint drágultak a lakáshitelek. Az adatokat részletesebben megnézve jól látszik, hogy míg az új lakásokra alacsonyabb, a használtra jóval magasabb kamatra adtak kölcsönt a bankok. A kamatemelések ebben a hónapban is folytatódna - írta az azenpenzem.hu.

A pénzpiaci kamatok (Bubor) a korábbi jókora megugrás után mostanra alaposan visszarendeződtek. A volt devizahitelesek számára irányadó (hacsak időközben nem váltottak hosszabb kamatfixálásra) háromhavi kamat körülbelül egy hónap alatt majdnem a felével lett kevesebb. A hathavi periódusban a kamat több mint harmadával, az éves pedig negyedével alacsonyabb most, mint volt július elején.

Az MNB statisztikája szerint már júniusban is emelkedtek a kamatok. Az összes felvett lakáshitel átlagosan 0,06 százalékponttal drágult. A 12 hónapnál rövidebb időre fixált kamatok teljes hiteldíja (THM) 0,12 százalékponttal emelkedett. Jóval nagyobb azonban a különbség, ha nem a kamatperiódus hosszára, hanem a hitelcélra figyelünk.

A kamatok változása egyes típusoknál májusról júniusra, és százalékban

Éven belül fixált kamat
Használt lakás: 3,00% 3,21% (+0,21%)
Új lakás: 3,04% 2,85% (–0,19%)

Éven túl fixált kamat
Használt lakás: 4,78% 4,78% (---)
Új lakás: 4,46% 4,62% (+0,16%)

Az adatokat részletesebben megnézve jól látszik, hogy míg az új lakásokra alacsonyabb, a használtra jóval magasabb kamatra adtak gyorsabban átárazódó kölcsönt a bankok. A tartósabb kamatfixálás viszont az új otthonoknál is többe került a májusinál.