„Változott és számos esetben szigorodott a Magyar Élelmiszerkönyvben a húsokra, húskészítményekre vonatkozó szabályozás: megszigorítottuk, hogy mi nevezhető húsnak. Például a mechanikailag a csontokról lefejtett hús ezután nem nevezhető ennek” - közölte Zsigó Róbert.
Az államtitkár elmondta, hogy számos termékben pedig megemelték a hústartalom arányát.
„A virsliben például az eddigi 40 százalékról 51 százalékra emeltük a hús arányát,
a májas termékekben pedig az eddigihez képest majdnem megdupláztuk a máj arányát” - feltette ki Zsigó Róbert.
Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a vásárlók jobb minőségű termékekhez jussanak.
A sonkák – például a parasztsonka – és a téliszalámik mást nem tartalmazhatnak ezentúl, kizárólag húst, szalonnát és fűszereket.
„Az élelmiszerkönyvi változások általában augusztus 1-jétől lesznek kötelezőek,
de a sonkáknál már idén januártól kötelezően be kell tartani az új szabályokat,
amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrizni is fog – közölte az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!