Nyitókép: Pixabay

Így vizezve finomabb a kávé

Infostart
2025. április 14. 05:12
Amerikai kutatók arra jutottak, hogy ha őrlés előtt némi vizet ad az ember a kávébabokhoz, az jobb ízélményt ad a főzés után.

Sok dologtól függhet, hogy egy kávénak milyen íze van. Ilyen például a pörkölés mértéke vagy a főzés módja, és most úgy tűnik, a kávészemek darálása is hatással lehet erre, legalábbis erre jutottak az Oregoni Egyetem kutatói - írta a Matter című tudományos lap alapján a hvg.hu.

A vizsgálat során a szakemberek azt találták, hogy ha a kávébabot az őrlés előtt benedvesítik, akkor jobb íz érhető el a főzés során, ráadásul a statikus elektromosság okozta pazarlást is ki lehet védeni a módszerrel. Mint a cikkben írják, az őrlésben feltöltődő kávérészecskék összetapadva eltömíthetik a darálót, így az egyenetlen őrlés miatt egyenetlen lesz a főzés is, emiatt pedig kevésbé lesz finom a lefőzött kávé.

Az Earth.com szerint a kávébabok darálás előtti nedvesítése csökkenti a statikus elektromosságot, megakadályozza a csomósodást, valamint egyenletesebb őrlést biztosít, ami javítja a főzött kávé minőségét és ízét.