A Harvard Egyetem és a spanyol Nemzeti Szív- és Érrendszeri Betegségkutató Központ kutatói most arra a kérdésre keresték a választ, hogy pontosan mikor kellene vacsoráznunk ahhoz, hogy tovább éljünk.
A blikk.hu szerint a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy
a vacsora optimális időpontja 18:00 és 20:00 óra között van.
Ekkor ugyanis a szervezet jobban meg tudja emészteni az ételt, ez pedig elősegíti az egészséges anyagcserét és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.
A táplálkozási szakemberek szerint a korai vacsora amellett, hogy segít a szervezetnek szabályozni a vércukorszintet, javítja az alvás minőségét és elősegíti a hatékonyabb kalóriaégetést, így a szakértők azt javasolják, hogy a vacsoránkat lefekvés előtt három-négy órával fogyasszuk el.
A kutatás kimutatta, hogy az este 21:00 óra utáni vacsora negatív hatással lehet a szervezetre. Ekkor ugyanis már lelassul az anyagcsere, és a felesleges kalóriák zsírraktárakká alakulnak, de több okból is megfontolandó korábban vacsorázni, mert a késői étkezés okozhat alvászavarokat és álmatlanságot, növeli az elhízás és a cukorbetegség, illetve szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát is.