Nyitókép: Infostart

Két trükk is van a kertben megmaradt paradicsomra

Infostart
2024. október 20. 06:57
Még bőven süt a nap, de már jelentkeznek az első fagyok. Mi legyen az idén meglehetősen hosszúra nyúlt őszi napokon a kertben maradt paradicsommal?

Ha már fagy fenyeget, akár zöld a paradicsom, akár nem, le kell szedni. Ha a paradicsomok elérték a normál méretüket, egyet vágjunk ketté, és vizsgáljuk meg a magvakat. Ha kis géles cseppecskével vannak beburkolva, az állapota alapján megfelel az érlelésre. Ha ezt nem látjuk, a paradicsomot használjuk fel zölden - ajánlja a kertlap.hu.

Ha nincs még fagyveszély, megpróbálhatjuk a szabadban beérlelni a már félig piros paradicsomainkat, csomagoljuk buborékfóliába a terméses növényt, hogy így kapja meg az utolsó „lökést” a beéréshez. Megér egy kísérletet az is, hogy

a gyökerestől kiásott paradicsomnövényt fejjel lefelé függesztve tároljuk,

reménykedve, hogy a paradicsomok beérnek.

A legrosszabb ötlet, ha a levágott zöldparadicsomot a hűtőben tároljuk. 10 fok alatt már drámai gyorsasággal bomlanak a paradicsom aromaanyagai. Ha a kifejlett, de zöld színű bogyót 13 és 18°C között tároljuk 90 százalék relatív páratartalom mellett, nem következik be a hidegkárosodás, és lassan kialakul a jellemző szín is.

Helyezzük az átválogatott, ép, betegségmentes paradicsomokat papírzacskóba, kartondobozba, vagy akár egy faszekrény fiókjába. Tegyünk közéjük egy érett almát vagy banánt. Ellenőrizzük az érést folyamatosan. Azt fogjuk észrevenni, hogy a paradicsomok néhány hét alatt beérnek.

Ha valaki nem ért ehhez, vagy nem akar szöszmötölni, annak azt ajánlják, hogy hagyják szobahőmérsékleten a paradicsomot rendszerint beérik így is.

Zöldparadicsom

A zöldparadicsom nem mérgező, illetve csak nagyon sok zöldparadicsom fogyasztás okozhatna mérgezési tüneteket! Sőt tomatin tartalma az időskori izomsorvadás egyik lehetséges gyógyszerjelöltje, és képes a bélráksejtek elpusztítására. A szaklap azt ajánlja, hogy tegyük el télire úgy, mint az uborkát. Erről részletes receptet is közölnek videón.