Nyitókép: johan10/Getty Images

Reagált a kormány a magyar nyugdíjrendszer átalakításáról szóló jelentésre

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2024. szeptember 27. 18:31
Az OECD a magyar nyugdíjrendszer fenntarthatósági kihívásairól készített jelentést. A nyugdíjszakértő szerint hosszú távon nem tartható fenn a rendszer, de a nyugdíjkorhatárhoz jelenleg nem indokolt hozzányúlni. A kormány az Európai Bizottság nyomására felkért szakértő javaslataival nem ért egyet.

A kormánynak 2025. március 31-ig kell elvileg hatályba léptetni a magyar nyugdíjreformról szóló jogszabályt, ehhez készített most javaslati csomagot az OECD. A jelentés célja feltárni azokat a megoldásokat, amikkel a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartható marad hosszú távon - írta az Economx. A javaslatban szerepel a nyugdíjkorhatár emelése, a nők40 szigorítása, a 13. havi nyugdíj korlátozása és a lakosság által fizetendő járulékok emelése.

Az InfoRádió által megkérdezett nyugdíjszakértő azzal kezdte, hogy a magyar nyugdíjrendszer hosszú távon nem tartható fenn, reformra szorul. Farkas András szerint teljesen jogos ez az elvárás, és a kormányzat is vállalta ebben a bizonyos uniós helyreállítási és ellenállóképességi tervben, hogy felülvizsgálja a nyugdíjrendszernek azokat az elemeit, amelyek a hosszú távú fenntarthatósággal és a méltányossággal kapcsolatos működési elvek. Ennek kapcsán egy hivatalos fölkérést kapott az OECD, amely készített is erről egy tanulmányt.

A tanulmány három fő területet jelöl meg. Az első a nyugdíjfeltételek szigorításával kapcsolatos. A szakértő szerint azonban semmilyen demográfiai nyomás nincs Magyarországon a 65 éves korhatár további emelésére, mert egy férfi, aki betölti a 65 éves életkorát, csak 13,2 évre számíthat, ami négy évvel elmarad az európai uniós átlagtól. A magyar nők várható élettartama is négy évvel elmarad az uniós nők átlagától.

Az utóbbi tíz évben a nyugdíjkorhatár Magyarországon három évvel emelkedett, és ennél csak jóval kisebb mértékben emelkedett a 65 évben várható további élettartam.

A Nyugdíjguru honlap alapítója szerint a fenntarthatóságot veszélyeztető tényezők között említi a tanulmány a nők kedvezményes nyugdíját, a nők40-et is.

"Azzal nagyon sok magyar szakértő is egyetért, hogy a nyugdíjemelés jelenlegi rendszere nem megfelelő már. Ma a magyar nyugdíjakat kizárólag az inflációval emelik, ami egyenes út a nyugdíjak relatív elértéktelenedéséhez és a nyugdíjasok relatív szegényedéséhez, ezért ők megvizsgálnak többféle variációt a vegyes indexálással történő nyugdíjemelésre. Nagyon hangsúlyosan szerepel a javaslatban a 13. havi nyugdíj speciális korlátozása, amit ők úgy képzelnek el, hogy egy felső összeghatára lenne ennek a juttatásnak" – idézte fel Farkas András.

A bevételi oldalt is vizsgálta az OECD-tanulmány, de nagyon korlátozott lehetőséget látnak a magánszemélyek által fizetett társadalombiztosítási járulék emelésére, valamint a szociális hozzájárulási adó jelentős növelésére - jegyezte meg a nyugdíjszakértő.

A Pénzügyminisztérium azt válaszolta az InfoRádió érdeklődésére, hogy

a kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben, a nyugdíjak értékállóságát megőrzi, a 13. havi nyugdíjakat kifizeti.

Az Európai Bizottság nyomására felkért szakértő javaslataival pedig nem ért egyet, azokat nem támogatja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nyugdíjrendszer átalakítása - OECD-jelentés és PM-reagálás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást