A tarló terített asztal a sasok számára

Infostart
2024. szeptember 7. 15:57
Sikeres költés után kirepültek a fészekből a kis békászó sas fiókák a Bükkben.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén 2024-ben is mintegy 14 territóriumban volt sikeres a költés, és kirepült már a fióka.

A fészekből kirepült sasok szeptember második feléig még a költőterületen tartózkodnak, és továbbra is a szülőkre utaltak - írja a berek.hu.

Tőlük kérik és kapják az eleséget, de az idő előrehaladtával már egyre nagyobb területeket járnak be a territóriumukból, és elkezdik megtanulni a zsákmányszerzést is. Kezdetben még csak a földön járkálva, ízeltlábúakra vadászva.

A békászó sasoknál a hímek nem váltják a tojót a kotlásban, és a tojó a tojások kikelését követően is a fészeknél marad és őrzi a fiókákat, vagyis egy jól meghatározott munkamegosztás jellemző a békászó sas családra.

A kis kiterjedésű táplálkozó területnek a frekventáltan használt részén a zsákmányállatok populációja kimerülhet a költési szezon második felére, és ilyenkor fordul elő gyakrabban, hogy a hímek már jobban eltávolodnak a fészektől.

Ez a jelenség azzal is magyarázható, hogy szerencsére pont ebben az időszakban indulnak be a kaszálások és az aratások is, amelyek terített asztalként már nagyobb, akár 10-20 km-es távolságokból is bevonzzák a sasokat.