Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Brutális bírsággal büntetik a biztonsági övet nem használókat – mutatjuk a számokat

Infostart
2024. július 20. 07:15
Több tízezer bírságot állít ki a rendőrség évente, milliárdos nagyságrendben a biztonsági övet nem használó szabálytalankodóknak, és még így is folyamatosan nő a tendencia.

A vezess.hu a birtokába jutott rendőrségi statisztikák alapján azt írja, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint százezresével állítják ki a bírságokat a biztonsági öv miatt, már idén is több milliárd forint lehet a kiszabott büntetések összege. Ráadásul a bírságok száma évről évre növekszik.

2024-ben csak az első negyedévben már 60 101 esetben szabott ki büntetést a rendőrség biztonsági öv használatának elmulasztása miatt, tavaly pedig összesen 192 630-szor kellett ezt alkalmazni

- írja a lap az ORFK-tól kikért adatok alapján. Hozzáteszik, azért is elgondolkodtatók a számok, mert idén csak az első három hónapban több eset volt, mint 2019-ben az egész év során.

A büntetések száma azt jelenti, hogy idén átlagosan 675 alkalommal bírságoltak a rendőrök biztonsági öv miatt minden egyes nap januárban, februárban és márciusban.

Az egyre több kiszabott büntetés azt is jelenti, hogy a kiszabott teljes bírságösszeg évről évre magasabb. 2023-ban már meghaladta a 2,1 milliárd forintot is, a 2024-es első negyedéves adatból pedig az következik nagyjából egyenletes bírságolást feltételezve hónapról hónapra, hogy idén túllépheti a hárommilliárd forintot. Két éve még egymilliárd alatt volt az éves összeg - írja a lap.

Különböző bírságösszeget kaphatnak a szabálytalankodók a rendőröktől a körülményektől függően. 26 ezer forint jár azért, ha autóúton és autópályán mulaszt az ember, 19 500 forint a büntetés lakott területen kívül, és 13 ezer forint lakott területen belül.

Fontos tudni, hogy a rendőrség azt a személyt bünteti, aki nincs bekötve, legyen az akár sofőr vagy utas.

Egy olvasó számolt be a lapnak arról, hogy a gyorshajtást mérő kamera felvétele alapján bírságot kapott, de nem gyorshajtásért, hanem mert a készülék lefotózta, hogy nem volt bekötve. Mivel a VÉDA-rendszer felvételeit az autósok is visszanézhetik, ő maga is ellenőrizte, és valóban öv nélkül vezetett.

Hangsúlyozzák: a biztonsági öv használata mindenkinek a saját érdeke, viszont az életével játszik, aki nem köti be magát. Az ORFK statisztikái szerint bőven tízezer feletti ember szenvedett sérülést emiatt közlekedési balesetben az elmúlt évtizedben Magyarországon. A halálos kimenetelű balesetek kapcsán a rendőrség azt válaszolta a lapnak: "A halálos kimenetelű közúti közlekedési balesetek esetében kijelenthető, hogy az elmúlt években a balesetben meghalt személyek 20-25 százaléka nem használta a biztonsági övet" - ez körülbelül 100 halottat jelent évente.