Nyitókép: PhillDanze/Getty Images

Fontos Apple-funkciók lesznek elérhetetlenek Európában

Infostart
2024. június 25. 06:39
Mintha az Apple büntetni akarná az európai piacot, olyan funkciókból lesznek kizárva az itteni felhasználók az iOS18 és a macOS Sequoia operációs rendszerekben, mint az iPhone képernyő tükrözés, a SharePlay képernyőmegosztás és a komplett Apple Intelligence mesterséges intelligencia-csomag.

A Financial Timesnak, a The Verge-nek és másoknak küldött közleményében az Apple azt állítja, hogy ez a döntés az Európai Unió digitális piaci törvényével (DMA) kapcsolatos - írja a techworld.hu az arstechnica.com híradása nyomán.

Fred Sainz, az Apple szóvivője a következőket nyilatkozta: "Két héttel ezelőtt az Apple több száz új funkciót mutatott be, amelyeket örömmel hozunk el felhasználóinknak világszerte. Nagyon motiváltak vagyunk abban, hogy ezeket a technológiákat minden felhasználó számára elérhetővé tegyük. A digitális piaci törvény (DMA) által okozott szabályozási bizonytalanságok miatt azonban úgy gondoljuk, hogy három ilyen funkciót - iPhone Mirroring, SharePlay képernyőmegosztás-fejlesztések és Apple Intelligence - nem tudunk idén bevezetni az EU-s felhasználóink számára.

Aggodalmunkat fejezzük ki, hogy a DMA interoperabilitási követelményei arra kényszeríthetnek minket, hogy olyan módon veszélyeztessük termékeink integritását, amely a felhasználók magánéletét és adatbiztonságát veszélyezteti. Elkötelezettek vagyunk az Európai Bizottsággal való együttműködés mellett, hogy olyan megoldást találjunk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ezeket a funkciókat az uniós ügyfeleink számára a biztonságuk veszélyeztetése nélkül nyújtsuk."

Mint írják, az Apple nyilatkozatából nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan a DMA mely szempontjai vezethettek ehhez a döntéshez. Lehetséges, hogy a vállalatot az aggasztja, hogy hozzáférést kéne biztosítania az Apple intelligence funkciókhoz és azon túlmenően a felhasználókról gyűjtött adatokhoz például a Microsoftnak vagy a Google-nek, de ez nem biztos - teszik hozzá. Az is elképzelhető, hogy ez az Apple bosszúja az Európai Bizottság által bevezetett szabályozásokért.

Nem ez az első eset, hogy az EU-ban és más régiókban eltérnek az Apple-eszközök funkciói. Az uniós szabályozás miatt az Apple megnyitotta az iOS-t a harmadik féltől származó alkalmazásboltok előtt Európában, de más régiókban nem. Ám a kritikusok azzal érveltek, hogy a vállalat csak félig-meddig felelt meg a követelménynek, ugyanis ez egy sor korlátozással és változtatással járt azzal kapcsolatban, hogy az alkalmazásfejlesztők hogyan tudják pénzzé tenni az alkalmazásaikat a platformon, ha ezeket a más áruházakat használják.

Azt írják, az Apple a közleményben kifejezi, hogy keresi a probléma megoldását, arra vonatkozóan azonban nincs infó, hogy körülbelül mikor várható bármi is. Csak annyi ismert, hogy a funkciók idén már nem lesznek elérhetőek az európai készülékeken, míg a többi régióban ősszel indulnak.