A tej nagyon jó vitamin- és ásványi anyag forrás, minőségi fehérjét biztosít a szervezetünknek, és a csontjaink egészségének is jót tehet. Mindezek ellenére érdemes vele vigyáznunk, ugyanis ha bizonyos ételekhez mellett fogyasztjuk, az kifejezetten előnytelenül hatnak a testre – írja a glamour.hu.
Míg a tej hűsítő, addig a hal melegítő hatású. A kettő kombinálása egyensúlyhiányt okozhat, és kellemetlen kémiai változásokhoz vezethet a szervezetünkben. Emiatt nem szabad a kettőt együtt fogyasztani, ugyanis emésztési problémákat okozhat, és jelentősen gyengítheti az immunrendszert. Hasonló a helyzet a húsokkal is, de általában véve is elmondható:
két ilyen jelentős fehérjeforrást, mint a tej és a hal vagy a tej és a hús, sosem jó ötlet együtt fogyasztani.
Bár rendszeresen találkozhatunk a tejet és a banánt vegyítő kombinációkkal, a kettő együtt meglehetősen nehéz párosításnak számít, és hosszú ideig tart a megemésztésük. Bár két tápláló összetevőről van szó, nagy kihívás elé is állíthatják az emésztőrendszert, ezért érdemes különválasztani őket.
Bár a joghurt, a túró és a sajt tejtermék, erjesztett élelmiszereknek számítanak, tejjel kombinálva árthatnak az emésztésünknek azáltal, hogy növelik a fertőzések és a bélproblémák megjelenésének kockázatát. Így például ha egy finom sajtos szendvicset, túrókrémet vagy egy joghurtot fogyasztunk reggelire vagy uzsonnára, nem érdemes tejet inni.
A citrusféléket és a különféle savas ételeket – például a savanyú gyümölcsöket – nem javasolt tejjel együtt fogyasztani. A tej emésztése ugyanis általában hosszabb ideig tart, és savanyú vagy savas ételekkel kombinálva
gyomorégéshez vezethet vagy gázképződést okozhat a szervezetben.
Sokan tudják, hogy egy csésze finom kávé után nem jó ötlet görögdinnyét vagy sárgadinnyét ennünk, és hasonló a helyzet a tejjel is. Magas víztartalmuknak köszönhetően ugyanis vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkeznek, a tej pedig hajlamos hashajtóként hatni. Együttesen emésztési problémákat okozhatnak, ráadásul mérgező anyagok is felhalmozódhatnak miattuk a szervezetedben, ami hányáshoz vagy hasmenéshez vezethet.
A retek egészséges zöldség, és általában nem okoz komolyabb mellékhatást, a tejjel együtt viszont egyáltalán nem működnek jól, mivel megzavarhatják az emésztést. Így például ha egy retket tartalmazó salátát fogyasztunk vagy a szendvicsbe teszünk belőle, akkor semmiképpen nem érdemes előtte vagy utána tejet fogyasztani.